Anne van Zwieten signeert haar boek 'Vleugellam'.
Anne van Zwieten signeert haar boek 'Vleugellam'. Foto: Corrie van der Laan

Wandelingen in de natuur gaven inspiratie voor thriller

Cultuur

 Ric Hofmans van Uitgeverij Gopher heeft niets dan lof voor het nieuwste boek van Anne van Zwieten. “Heel toegankelijk, spannend en op het eind bloederig’, zo typeert hij de psychologische thriller ‘Vleugellam’.

Hofmans was een van de gasten in Brasserie Vennemeer in Oud Ade waar het boek, het derde van de Leiderdorpse schrijfster, blogger en columnist zondag 13 november voor een volle zaal werd gepresenteerd. De presentatie begon met een optreden van ballerina Ella van Goor, wat alles te maken had met de danseres met bebloede spitzen die prijkt op het omslag van het boek. Van Goor danste, heel toepasselijk, De stervende zwaan. Op de cover staat verder een vleugel van een gierzwaluw, een vogel die een belangrijke rol speelt in het boek. Vandaar dat Van Zwieten ook gierzwaluwkenner Johan Tinholt had uitgenodigd voor een korte lezing over deze fascinerende vogel.

Van Zwieten zelf vertelde dat het schrijven van een thriller altijd al op haar lijstje stond. De inspiratie voor ‘Vleugellam’ kreeg ze tijdens lange wandelingen tijdens de lockdown, door de Munnikkenpolder en andere natuurgebieden rond Leiderdorp en Leiden. “Ik raakte onder de indruk van de onverstoorbaarheid van de natuur”, vertelde ze. “Op mijn wandelingen heb ik altijd een notitieboekje bij me waarin ik dingen noteer die me opvallen en die mogelijke ingrediënten kunnen zijn voor mijn verhaal: de klank van voetstappen van iemand die net te dicht achter me loopt, de kreet van een vogel, een muis met bebloede pootjes op het pad.. “

Ze gaf geen spoilers weg in haar toespraakje maar prikkelde wel zodanig de nieuwgierigheid dat ze na het officiële gedeelte nog lang werk had om alle verkochte boeken te signeren.

‘Vleugellam’ is te koop bij alle erkende boekhandels en ligt onder meer bij boekhandel De Kler in Winkelhof.

Ella van Goor danst de stervende zwaan.

Uit de krant