Anne van Zwieten. | Foto: PR
Anne van Zwieten. | Foto: PR Foto: PR

Tweede boek Anne van Zwieten

Cultuur

Een Iraanse vluchteling, een kunstwerk, een kraakpand en een muziekinstrument. Dit zijn de ingrediënten van het nieuwe boek van Anne van Zwieten.

“Het idee voor De setarspeler ontstond door de ontmoeting die ik had met een Iraanse kunstenaar en houtbewerker. De manier waarop hij vertelde over het meterslange houten kunstwerk, een mozaïek in laagjes, waar hij al jaren in stilte en afzondering aan werkt, raakte me diep”, vertelt de Leiderdorpse schrijfster. “Toen hij vervolgens heel boeiend wist te vertellen over de setar, een Perzische luit en hoe hij die leerde maken én ik in het Bos van Bosman, een bosachtig terrein in Leiden, op een kraakpand stuitte, werd mijn verhaal geboren.” Ze is diverse keren bij de kunstenaar geweest om het vorderen van het inlegwerk te volgen. Ook sprak ze met hem en andere Iraniërs over hun vluchtverhaal.

Het gebied rondom Endegeest (voormalig klinische psychiatrie) met de deels leegstaande panden, inclusief kweektuin achter het Leids Universitair Medisch Centrum, zijn decor in het verhaal. “Daar bracht ik heel wat uren door, met een notitieblokje in de hand en een koptelefoon met setarmuziek op”, aldus Van Zwieten. “Twee thema’s die mij persoonlijk intrigeren zijn: je passie durven volgen en dat je zélf iets van je leven moet maken. De weg daarnaartoe is vaak onderdeel in mijn verhalen, zo ook in De setarspeler. Als iemand dat op een unieke of bijzondere manier weet te bereiken, is dat voor veel mensen boeiend om te lezen.”

Wat het verhaal uniek maakt is de vergelijking die Anne van Zwieten maakt tussen vluchtelingen en mensen met een ernstige beperking. Als moeder van een dochter met een meervoudige beperking, weet ze veel over deze doelgroep. “Beiden worden door veel mensen anders bekeken. Ze moeten vaak vechten voor hun plekje in de maatschappij. De Iraanse Daijri komt per toeval in aanraking met een groep gehandicapten en tot zijn verbazing accepteren ze hem zonder vooroordelen. Hij op zijn beurt zet hen in hun kracht.”

Bovenal is De setarspeler een verhaal over het vinden van je eigen identiteit, familiebanden en een verloren liefde, waarbij kunst (muziek en het houten inlegwerk) als een rode draad aanwezig zijn en symbool staan voor dat proces.

De Setarspeler is de tweede roman van Anne van Zwieten. Eind 2019 presenteerde ze haar eersteling, Keerpunt

Afbeelding

Uit de krant