Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>Na de brand in de consistorie van de Hoofdstraatkerk namen gemeenteleden zelf ook veel herstelwerkzaamheden ter hand. V.l.n.r.: dhr. P. Wendt, S. Bij de Vaate en H. van Voorst aan het werk.</p>

Na de brand in de consistorie van de Hoofdstraatkerk namen gemeenteleden zelf ook veel herstelwerkzaamheden ter hand. V.l.n.r.: dhr. P. Wendt, S. Bij de Vaate en H. van Voorst aan het werk.

(Foto: Archieffoto GGLeiderdorp)

Terugkijken op brand Hoofdstraatkerk in 1996

  Cultuur

Vijfentwintig jaar geleden hing het voortbestaan van het gebouw van de Hoofdstraatkerk in Leiderdorp aan een zijden draadje. Een hevige brand verwoestte de consistorie. Vijfentwintig jaar later, op zaterdagavond 18 september, vertellen Gerrit Anker en Frans Grims over de gebeurtenissen van toen.

Ze doen dat in een vraaggesprek dat te volgen is via www.ggleiderdorp.nl. Het is ook mogelijk om in de kerk aanwezig te zijn tijdens het interview. De deuren van de kerk gaan open om 19.00 uur. Het interview start om 19.15 uur.

Frans Grims was jarenlang organist in de Hoofdstraatkerk, toen het gebouw nog eigendom was van de Gereformeerde Kerk. In 1988 kocht de Leidse Gereformeerde Gemeente het gebouw. Acht jaar later, in 1996, dreigde het gebouw in vlammen op te gaan. Het ging Grims aan het hart, met name omdat het orgel ernstig rook- en waterschade leed.

Gerrit Anker, lid van de Gereformeerde Gemeente, was vrijwilliger bij de Leiderdorpse brandweer toen ‘zijn’ kerk in brand stond. Als lid van de gemeente was hij actief betrokken bij het herstel van het kerkgebouw.

Na afloop van het vraaggesprek zal Frans Grims op het orgel spelen.

Meer berichten