Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>De fietsroute zal ongetwijfeld leiden langs de molens in de Munnikkenpolder. | Foto: J.P. Kranenburg</p>

De fietsroute zal ongetwijfeld leiden langs de molens in de Munnikkenpolder. | Foto: J.P. Kranenburg

(Foto: J.P.Kranenburg)

Wandelen en fietsen op Open Monumentendag

  Cultuur

Het comité Open Monumentendag Leiderdorp (OMD) durft het aan. Op zaterdag 11 september wordt, in samenwerking met het Leiderdorps Museum, ook in Leiderdorp weer een Open Monumentendag georganiseerd. Wel met een belangrijke aanpassing: dit jaar worden de monumenten alleen van buitenaf bekeken.

Vorig jaar werd Open Monumentendag in Leiderdorp vanwege corona afgeblazen. Reden te meer om alles op alles te zetten om het evenement dit jaar door te laten gaan. “In januari hebben we al bedacht om het anders aan te pakken”, vertelt voorzitter Peter Diebels van het comité OMD. “Onder het motto ‘Zolang we er niet in kunnen, gaan we er langs’ hebben we een wandel- en een fietsroute gemaakt langs Leiderdorpse monumenten.”


App

De wandelroute gaat heen door de Hoofdstraat en terug over het Jaagpad. Wandelaars kunnen een route downloaden via een app op hun telefoon. De app geeft op ca. achttien punten langs de route informatie over de monumenten die daar te zien zijn. Wie dat wil, kan ook een papieren versie afhalen bij de Monumentendagkraam die bij de Dorpskerk komt te staan.

De fietsroute is vijftien kilometer lang en voert langs zo’n twintig monumenten in het dorp en in het buitengebied. De fietsers kunnen de route alleen op papier krijgen. “Met het oog op de veiligheid willen we voorkomen dat ze al fietsend steeds op hun telefoon zitten te kijken”, legt voorzitter Bob Reidsma van het Leiderdorps Museum uit.

De monumenten langs beide routes zijn niet geopend voor publiek.


Quiz

Zowel de wandelaars als de fietsers kunnen meedoen aan een quiz. Voor de wandelaar komen de vragen vanzelf op hun telefoonscherm, de fietser krijgen de meerkeuzevragen op papier. De antwoorden zijn na het afleggen van de route te vinden bij de OMD kraam.

Ook wie niet wil fietsen of wandelen is welkom. Voor hen wordt een presentatie over Leiderdorpse monumenten ingericht in de Dorpskerk.


Fotowedstrijd

Het landelijke thema van Open Monumenten 2021 is ‘Mijn monument, jouw monument’. Rond dit thema organiseert het comité OMD een fotowedstrijd in twee categorieën: jeugd tot 14 jaar en iedereen vanaf 14 jaar. De opdracht: maak een foto van een gebouw, iets aan een gebouw, een brug, een boom, een plein, een park of iets anders in Leiderdorp dat in jouw ogen een ‘monument’ is. Vertel daarbij waarom je juist dit monument hebt gefotografeerd. Bijvoorbeeld omdat je het mooi vindt, je er iets mee hebt, het een bijzonder verhaal vertelt, het staat voor iets dat jij hebt meegemaakt of ervaart, etc. etc. Of je maakt een foto van vroeger ‘opnieuw’ en vertel waarom. De toelichting bij de foto mag maximaal honderd woorden tellen.

De foto’s kunnen met het verhaal en voorzien van naam en mailadres opgestuurd worden naar info@leiderdorpsmuseum.nl. De foto’s moeten minimaal 2MB groot zijn en als bijlage bij de email worden opgestuurd. Dit kan vanaf 1 juli tot en met 15 augustus 2021.


Prijs

Eind augustus selecteert een jury van het comité OMD en het Leiderdorps Museum de mooiste foto’s. De mooiste foto’s in de categorie t/m 14 jaar en de mooiste foto’s in de categorie ouderen worden op zaterdag 11 september tentoongesteld in of bij de Dorpskerk in de Hoofdstraat. De vijf mooiste foto’s in beide categorieën krijgen een prijs. Ze worden ook gepubliceerd in het Leiderdorps Weekblad van 15 september.

Het Leiderdorps Museum verkrijgt het recht ingezonden foto’s te gebruiken voor tentoonstellingen, lezingen, publiciteit, e.d. Het museum neemt daarbij de AVG in acht, wat o.a. betekent dat de naam van de fotograaf altijd wordt vermeld.

Meer berichten