Logo leiderdorpsweekblad.nl
Brasserie Park.
Brasserie Park. (Foto: J.P. Kranenburg)

Leiderdorp heeft er vier gemeentelijke monumenten bij

  Cultuur

Leiderdorp heeft er in de eerste twee maanden van dit jaar vier gemeentelijke monumenten bij gekregen. Daarmee staat de teller op 31.

Door: Corrie van der Laan

Het college van burgemeester en wethouders gaf in januari twee restaurants de status van gemeentelijk monument: Brasserie Park aan de Van Diepeningenlaan 2 en Brasserie Meelfabriek Zijlstroom aan de Zijldijk 28. In februari volgden het woonhuis bij de boerderij aan de Ruigekade 3 en de Koningin Julianaschool aan de Kom van Aaiweg 2.

Allemaal bouwwerken met een bijzondere cultuurhistorische waarde. Het pand waar nu Brasserie Park is gevestigd, was oorspronkelijk een boerderij en stamt uit ca. 1930. Meelfabriek Zijlstroom is in 1916 gebouwd door een veehouder met als doel er zijn eigen veevoer te produceren. De boerderij-woning aan de Ruigekade 3 staat op de plek waar ooit het middeleeuwse kasteel Huis ter Does stond; een deel van de oude tuinmuur van het kasteel is nog bewaard gebleven. De 72 jaar oude Koningin Julianaschool, tenslotte, is een architectonisch bijzondere zogeheten boerderijschool, waarvan er maar enkelen in Nederland zijn.

Tot begin 2018 had Leiderdorp geen gemeentelijke monumenten. Wel telde de gemeente twintig Rijksmonumenten waaronder alle vijf de Leiderdorpse molens, een aantal boerderijen langs de Achthovenerweg, de Dorpskerk, café-restaurant De Hollandsche Tuyn en enkele bijzondere huizen zoals de Kerklaan 12 en de Bruggestraat 1. Nadat in september 2017 de Monumentennota Leiderdorp verscheen, is het college van B en W gestart met het aanwijzen van gemeentelijke monumenten. In 2018 waren dat er 25, voor het overgrote deel woningen aan de Hoofdstraat en de Achthovenenerweg. Ook een boerderij aan de Ruigekade, het voormalige raadhuis aan de Hoofdstraat 1, de oude gemeenteschool (nu dansschool) aan de Kerklaan, het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente aan de Hoofdstraat 73 en de Doesbrug werden uitverkoren. De monumenten zijn gemarkeerd met een bescheiden schildje met het wapen van Leiderdorp in goudgeel en wit. In 2019 kwamen er nog een woning aan de Doeslaan en één aan de Hoofdstraat bij en dit jaar dus nog eens vier panden.

Het aantal gemeentelijke monumenten kan nog groeien; in de Monumentennota worden in totaal 91 panden met een bijzondere stedenbouwkundige, architectonische en/of cultuurhistorische waarde beschreven waarvan er nog een stuk of veertig ‘statusloos’ zijn.

Meer berichten