Logo leiderdorpsweekblad.nl
‘Boating Party on a River’ van Jan van Goyen uit 1651.
‘Boating Party on a River’ van Jan van Goyen uit 1651. (Foto: )

Dorpskerk ontdekt in New Yorks museum

  Cultuur

Het was de afbeelding van het schilderij 'Gezicht op Leiderdorp' van Jan van Goyen (1596 – 1656) op de achterflap van het vorige week gepresenteerde boek 'Leiderdorp tijdens de 80-jarige oorlog' die bij Peter Diebels, bestuurslid van het Leiderdorps Museum, de interesse wekte voor de beroemde Nederlandse schilder. Hij wilde meer weten over het schilderij en was benieuwd of Van Goyen ook andere werken had gemaakt waarop Leiderdorp te zien is.

Diebels is archivaris en weet hoe hij informatie moet opduiken. Drie uur googelen bracht hem op de website van het Metropolitan Museum of Modern Art in New York waar hij tot zijn verrassing een scan vond van een tekening van Van Goyen met daarop prominent en onmiskenbaar de Leiderdorpse Dorpskerk.

'Boating Party on a River' is gemaakt in 1651, dus pas drie decennia nadat de kerk herbouwd was. Een bijzondere ontdekking, zeker nu met rasse schreden het jaar nadert waarin het 400-jarig bestaan van de Dorpskerk wordt gevierd. Diebels vertelt er meer over in de rubriek 'Historie Vlakbij Huis, in het Leiderdorps Weekblad van 27 november.

Meer berichten