Het officiële eerste exemplaar van 'Leiderdorp tijdens de 80-jarige oorlog' ging naar burgemeester Laila Driessen maar direct daarna kregen de auteurs en een. V.l.n.r. Emil Broesterhuizen, Dick de Boer, Edward Sodderland, burgemeester Driessen, kritische meelezer Jolanda Westgeest en Hans Endhoven. Op de foto ontbreekt Willem Hovestreydt.
Het officiële eerste exemplaar van 'Leiderdorp tijdens de 80-jarige oorlog' ging naar burgemeester Laila Driessen maar direct daarna kregen de auteurs en een. V.l.n.r. Emil Broesterhuizen, Dick de Boer, Edward Sodderland, burgemeester Driessen, kritische meelezer Jolanda Westgeest en Hans Endhoven. Op de foto ontbreekt Willem Hovestreydt. Foto: J.P. Kranenburg

Eerste boek over een dorp in de 80-jarige oorlog

Cultuur

Het was niet voor niets dat de officiële presentatie van het boek 'Leiderdorp tijdens de 80-jarige oorlog - Schetsen van een dorpsgemeenschap' maandagmiddag plaatsvond in de Dorpskerk. Het verhaal van de kerk in de decennia rond 1600 was er een "gevuld met drama en passie", zoals Dick den Boer, de auteur van het vijf van de negen hoofdstukken van het boek, vertelde.

De Boer en zijn medeauteurs Hans Endhoven, Willem Hovestreydt, Emil Broesterhuizen en Edward Sodderland hebben honderden uren in archieven doorgebracht en vervolgens nog eens honderden uren achter de pc gezeten om de geschiedenis van Leiderdorp tussen 1568 en 1648 in beeld te brengen. Waarbij ze zo dicht mogelijk bij het leven van de Leiderdorpers in die tijd probeerden te komen maar wel steeds de link legden met de gebeurtenissen in de grote wereld eromheen. Het leverde een indrukwekkend boekwerk van 432 pagina's op vol verrassende inzichten in de dorpsgemeenschap van vier eeuwen geleden. Het allereerste boek dat ooit is geschreven over een dorp in de 80-jarige oorlog. Lees ook Bijzondere kennismaking met Leiderdorpers tijdens de 80-jarige oorlog  

Het boek is te koop bij boekhandel De Kler (Winkelhof) het Kijk- en Afhaalpunt (Hoofdstraat 164-166), de Volksuniversiteit Leiderdorp (Splinterlaan 156) en – na de heropening – het Leiderdorps Museum (Vronkenlaan 46). Dankzij subsidies is de prijs slechts 29,95 euro.

Uit de krant