Logo leiderdorpsweekblad.nl
Het zou zomaar kunnen dat de beeldenexpositie van dit jaar in de Leiderdorpse heemtuin de laatste is.
Het zou zomaar kunnen dat de beeldenexpositie van dit jaar in de Leiderdorpse heemtuin de laatste is. (Foto: Johan Kranenburg)

Noodkreet Kunst in de Heemtuin

  Cultuur

Als de gemeente Leiderdorp niet over de brug komt met een subsidie van minimaal 13.000 euro, valt in 2020 definitief het doek voor de Stichting Kunst in de Heemtuin. Wat betekent dat de huidige beeldenexpositie in de heemtuin de allerlaatste is.

Door: Corrie van der Laan

Voorzitter Jos Gerrese van Kunst in de Heemtuin luidt de noodklok in een brief aan de gemeenteraad. De subsidieaanvraag die de stichting deze zomer heeft ingediend, is afgewezen. "Alleen de raad kan ons dus nog helpen om onze activiteiten voort te zetten", aldus Gerrese.

Kunst in de Heemtuin zat al eerder in zwaar weer. Ook voor 2019 was in de begroting geen geld opgenomen voor de beeldenexpositie. Een gevolg van een besluit van de gemeenteraad uit 2016 om de standaardsubsidie van 15.000 euro voor de stichting per 1 januari 2019 af te schaffen. De in maart 2018 aangetreden nieuwe gemeenteraad verzachtte dat besluit door in juli van dat jaar unaniem een motie aan te nemen die ervoor zorgde dat de stichting nog eenmaal een bedrag van 7.500 euro kreeg. Door te putten uit de eigen reserves en dankzij giften van fondsen en sympathisanten is het zo toch gelukt om de twaalfde 'Heemtuin Verbeeld' tentoonstelling te realiseren.

Maar nu is de bankrekening leeg, zo meldt Gerrese, en heeft de stichting te horen gekregen dat er geen geld meer te verwachten is. Het organiseren van de beeldententoonstelling in de heemtuin kost minimaal 17.000 euro. Daarvan kan 4.000 bijeen gebracht worden door fondsen en giften, maar de rest moet van de gemeente komen. Lukt dat niet, dan heeft stichtingsbestuur besloten om Kunst in de Heemtuin na dertien jaar op te heffen. "Met pijn in het hart", aldus Gerrese, die erop wijst dat volgens een onlangs uitgevoerde peiling zo'n 60 procent van de Leiderdorpers kunst in de openbare ruimte belangrijk vindt.

Meer berichten