Logo leiderdorpsweekblad.nl
40 procent van de Leiderdorpers bezoekt de bibliotheek in De Sterrentuin minimaal eens per jaar. | Foto: J.P.K.
40 procent van de Leiderdorpers bezoekt de bibliotheek in De Sterrentuin minimaal eens per jaar. | Foto: J.P.K. (Foto: J.P.Kranenburg)

Genoeg bibliotheek, te weinig film, theater en concerten in Leiderdorp

  Cultuur

De bibliotheek is met afstand de meest bezochte culturele voorziening in Leiderdorp. Van de 383 Leiderdorpers die afgelopen juni een peiling over cultuur invulden, gaf 40 procent aan dat ze in de afgelopen twaalf maanden minimaal één keer in de BplusC bibliotheek in gebouw De Sterrentuin zijn geweest. Driekwart vindt ook dat de bibliotheek die er nu is, voldoende is voor Leiderdorp.

Door: Corrie van der Laan

Ook culturele evenementen in de gemeente scoren redelijk. Een derde van de respondenten heeft in het afgelopen jaar zo'n lokaal evenement bezocht. Van voorzieningen als theater, het Leiderdorps Museum, het filmhuis, expositieruimten, culturele cursussen, muzieklessen en concerten hebben ze veel minder gebruik gemaakt. Maar 4 procent heeft het afgelopen jaar muzieklessen gevolgd, 5 procent heeft het filmhuis bezocht, 7 procent is in Leiderdorp naar een concert geweest en 8 procent liep binnen in het lokale museum. Toch is er wel behoefte aan deze voorzieningen, blijkt uit de peiling. Een dikke veertig procent van de respondenten vindt dat met name het aanbod aan films, theater en concerten best wat meer mag worden.

Van de mensen die het culturele aanbod in Leiderdorp niet gebruiken, gaf een derde aan dat ze naar voorzieningen buiten Leiderdorp gaan. Een kwart heeft sowieso geen interesse in culturele voorzieningen.

Bijna 60 procent van de respondenten gaf aan zelf bezig te zijn op cultureel gebied. De meesten daarvan, bijna tweederde, doen dat individueel. Van de ruim 40 procent die niet cultureel bezig is, heeft weer ruim 40 procent er ook geen interesse in. Een kwart heeft geen tijd en een op de zes geeft aan dat het Leiderdorpse aanbod niet aansluit bij wat zij zouden willen doen.

De kunst in de openbare ruimte wordt door een meerderheid van de Leiderdorpers (60 procent) gewaardeerd, en bijna de helft vindt dat de gemeente hiervoor geld moet uittrekken.

Informatiebron

Het Leiderdorps Weekblad is met afstand de belangrijkste informatiebron voor mensen die willen weten wat er op cultureel gebied te doen is in Leiderdorp. Ruim tweederde van de respondenten zegt hiervoor deze krant te raadplegen. Websites en folders/flyers worden ieder door 30 procent genoemd als informatiekanaal.

Het peiling naar de mening van Leiderdorpers over de cultuur in hun gemeente is uitgevoerd door I&O Research uit Amsterdam. Reden voor het onderzoek is de ontwikkeling van een nieuwe cultuurnota; de oude loopt tot 2019 en is dus bijna verouderd. Het nieuwe cultuurnota moet in het eerste kwartaal van 2020 klaar zijn.

Meer berichten