Muziekgroep Anderfolk speelt middeleeuwse muziek bij het nagebouwde Merovingische huisje dat onderdeel is van de tentoonstelling. | Foto: J.P. Kranenburg
Muziekgroep Anderfolk speelt middeleeuwse muziek bij het nagebouwde Merovingische huisje dat onderdeel is van de tentoonstelling. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

Tentoonstelling 'Nieuw Licht op Leithon' geopend

Cultuur

Met een historische knijpschaar knipte wethouder Daan Binnendijk (Kunst en Cultuur) zaterdag 2 maart in het Leiderdorps Museum een Merovingisch lint door. Daarmee opende hij de tentoonstelling 'Nieuw Licht op Leithon'.

Door: Nelleke Thissen

Deze toont het leven van de bewoners van Leithon, het vroegmiddeleeuwse Leiderdorp (6e - 9e eeuw). Dat lag aan de oevers van de Leitha, een zijriviertje van de Oude Rijn. De tentoonstelling is gebaseerd op de gelijknamige uitgave 'Nieuw licht op Leithon', van Menno Dijkstra, Arno Verhoeven en Kim van Straten van de Universiteit van Amsterdam.

De afdeling archeologie deed in 2013 opgravingen nabij de Hoogmadeseweg, het voormalige Samsomveld, de plek waarop later de wijk Leithonpark is gebouwd. De talloze en veelal unieke vondsten vormen de leidraad van boek en tentoonstelling. Aan de hand van diverse voorwerpen, videopresentaties en afbeeldingen komt op de expositie het dagelijks bestaan van de vroegmiddeleeuwse Leithonbewoner tot leven.

De naam Leithon verwijst mogelijk naar het woord 'lijden' in de betekenis van 'doorgaan' (water). Dit vertelde archeoloog Dijkstra in een presentatie tijdens de opening. Hij gaf ook aan dat in 950 n.Chr. voor het eerst over Leithon wordt geschreven. Stukken van de St. Maartenskerk in Utrecht tonen aan dat dit bisdom dit gebied bezat. In het rijk geïllustreerde publieksboekje over Leithon komt dit ook aan bod. Menno Dijkstra, de auteur ervan, overhandigde het eerste exemplaar aan de wethouder. Het is in het museum voor 12 euro te koop. 

Totaalplaatje

Wethouder Binnendijk bleek zeer onder de indruk van de nieuwe expositie. "Deze biedt een totaalplaatje over het toenmalige leven met tastbare bewijzen van de bewoners. Daarbij is optimaal gebruik gemaakt van de ruimte", constateerde hij met bewondering. Binnendijk verrichtte zijn eerste openingshandeling als wethouder van Leiderdorp. Hij is eind december 2018 aangetreden als opvolger van de vertrokken Jef Gardeniers.

'Nieuw licht op Leithon is tot 16 november 2019 te zien in het Leiderdorps Museum, gebouw De Sterrentuin, van Diepeningenlaan 110 in Leiderdorp. Open: woensdagmiddag 14.00 – 17.00, zaterdagochtend 10.30 – 12.30, zondagmiddag 14.00 – 16.00. Toegang gratis. Groepsbezoeken en presentaties op afspraak; zie www.leiderdorpsmuseum.nl.

Zondagmiddag werd de tentoonstelling voor het publiek geopend door Alcuinus, de rechtsgeleerde aan het Hof van Karel de Grote (een fraaie rol van Voorzitter Bob Reidsma van de Stichting Leiderdorps Museum).
Wethouder Daan Binnendijk opent de tentoonstelling met het doorknippen van een Merovingisch lint.
Menno Dijkstra (links) overhandigt het eerste exemplaar van het publieksboekje 'Nieuw Licht op Leython' aan wethouder Daan Binnendijk.

Uit de krant