Logo leiderdorpsweekblad.nl
Twee zelfportretten van Rembrandt van Rijn.
Twee zelfportretten van Rembrandt van Rijn. (Foto: PR)

Lezing over Rembrandt bij Kunstkring Leiderdorp

  Cultuur

Dinsdagavond 8 januari verzorgt Jacques Hendrikx bij Kunstkring Leiderdorp een lezing over de laatste tien jaar van het leven van Rembrandt van Rijn.

Op 4 oktober 2019 is het 350 jaar geleden dat Rembrandt van Rijn is gestorven. 2019 is dan ook uitgeroepen tot 'Rembrandtjaar'. In veel plaatsen in Nederland wordt door allerlei musea en organisaties aandacht besteed aan het 350ste sterfjaar van deze meesterschilder. In de lezing bij Kunstkring Leiderdorp komen de kunstenaar, zijn schilderijen en de maatschappij aan de orde uit de laatste jaren van Rembrandts leven.

Middels een 'virtuele wandeling' geeft Jacques Hendrikx een beeld van het nieuwe deel van het 17e-eeuwse Amsterdam, de westelijke grachtengordel (Herengracht, Keizersgracht, Prinsengracht) en de Jordaan, het gebied waar Rembrandt de laatste tien jaren van zijn leven heeft gewerkt en gewoond. De route loopt langs huizen van vrienden, van vijanden en vertelt het verhaal van het schilderij dat hij maakte in de herfst van 1661. 'De grootste mislukking van zijn leven'. Aan de hand van nieuw ontdekte archieven uit 2009, komt men heel dicht bij Rembrandt en worden vragen beantwoord als: hoe leefde hij in de Jordaan; was hij in die tijd bemind; was hij beroemd; onder welke omstandigheden is hij gestorven?

De lezing vindt plaats in de Scheppingskerk, Van Poelgeestlaan 2, Leiderdorp. Aanvang 20.15 uur, zaal open 19.45 uur. Toegang voor niet-leden bedraagt 8 euro.

Meer berichten