Logo leiderdorpsweekblad.nl
De schatbuidel van de speldenmaker behoorde tot de vele bijzondere voorwerpen die zijn gevonden bij de opgravingen van het oude Leithon.
De schatbuidel van de speldenmaker behoorde tot de vele bijzondere voorwerpen die zijn gevonden bij de opgravingen van het oude Leithon. (Foto: UvA)

Waardebonnenactie voor boek over Leithon

  Cultuur

Het Leiderdorps Museum komt met een boek over de vroegmiddeleeuwse nederzetting Leithon. Om de uitgave van dit boeiende, rijk geïllustreerde boek mogelijk te maken, verkoopt het museum vanaf 25 oktober waardebonnen van 10 euro.

De prijs van het boek is nog niet bekend maar bij aankoop van het boek kan de waardebon als gedeeltelijke betaling worden gebruikt. Het boek komt begin 2019 uit ter gelegenheid van de tentoonstelling 'Nieuw Licht op Leithon' die het Leiderdorps Museum organiseert in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam,

De tentoonstelling gaat over de in 2013, in het gebied de Plantage (ook bekend als 'het veldje van Samsom'), opgegraven nederzetting Leithon. Deze nederzetting stamt uit de 7de en 8ste eeuw en lag aan het riviertje 'Leitha'.

Het boek, "Nieuw Licht op Leithon, Leiderdorp in de Vroege Middeleeuwen", geschreven door dr. Menno Dijkstra, gaat over de mensen die in de Merovingische en Karolingische tijd in deze nederzetting woonden. Dijkstra beschrijft hun cultuur, hun woningen en hun kleding en sieraden en ook de manier waarop zij zich staande hielden in het waterrijke landschap. Ook gaat het boek in op het voedsel dat de mensen nuttigden en de bereidingswijze hiervan, de ambachten die zij beoefenden en de handel die werd gedreven in Noordwest-Europa. Dijkstra is medeauteur van het 880 pagina's tellende wetenschappelijke rapport 'Nieuw Licht op Leithon' en was medeverantwoordelijk voor de opgravingen in 2013.

De waardebonnen zijn voor €10 per stuk te koop gedurende de openingsuren van het museum (woensdag van 14.00 – 17.00 uur, zaterdag van 10.30 – 12.30 uur, zondag 14.00 – 16.00 uur en dinsdagochtend van 10.00 – 12.00 uur). Het Leiderdorps Museum bevindt zich in gebouw De Sterrentuin gelegen aan de Van Diepeningenlaan 110.


Meer berichten