Een blij weerzien tussen hond en baas. | Foto Laura Stanley via Pexels
Een blij weerzien tussen hond en baas. | Foto Laura Stanley via Pexels Foto: Laura Stanley via pexels

Janken

Column Hondenweer

Uiteraard lezen u en ik het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology stuk.  Immers, wil je iets nieuws weten over allerlei gedragingen van ratten, muggen, vele vissoorten en platwormen en al het overige wat vliegt en zwemt en rondkruipt, het is er te vinden. En uiteraard staan er bij herhaling artikelen in met interessante inzichten over honden.

U heeft - we leven nu eenmaal in dure tijden - uw abonnement net opgezegd? Dat is jammer, zeg. Want recent, in het augustusnummer van dit jaar, werd er melding gemaakt van de uitkomsten van een nieuw Japans onderzoekje onder honden. Kleinschalig, en dus met uitkomsten die nog erg voorlopig zijn en geen onweerlegbaar keihard bewijs. Maar toch: honden kunnen huilen van geluk!

Misschien, heel misschien was het u al eens eerder opgevallen, als geliefde en goede hondenbaas. Dat uw hond u blij begroet na enige afwezigheid, zeg van een uurtje of van een halve dag. Ja, het lijkt wel een onthaal met vochtige ogen, van opwinding, blijdschap en geluk. Ach, ik verbeeld het me maar, zult u hebben gedacht. Ik zie alleen maar iets wat ik leuk zou vinden om te zien. Maar dat hoeft dus niet! Het kan wel degelijk het geval zijn dat de hond positieve emoties ervaart. En vervolgens volschiet met vreugdetranen, bij het blije weerzien van hond en baas. Het schijnt werkelijk te kunnen!

Allicht dient dat ‘huilen’ van geluk zelfs nog een bepaald doel. Want het onderzoek wees ook nog uit, dat honden met tranen in hun ogen relatief aantrekkelijk werden gevonden. Mensen die foto’s van honden met en zonder tranen in hun ogen bekeken, bleken namelijk wat vaker te willen zorgen voor de betraande honden. Op listige wijze weten honden zo, na eeuwen met de mens te hebben omgegaan, hun baasjes te paaien.

En zo krijgt de vergeten schrijver G.W. Lovendaal na dik een eeuw toch nog gelijk met wat hij al in Kindergedichten uit 1914 schreef: 

Hij kan lachen, hij kan schreien / Ieder mag hem dolgraag lij’en / ‘n Gouden hartje heeft mijn hond. 

Ik kan er wel om janken…

--------------------------------------------------------------

Deze maandelijkse rubriek wordt verzorgd door Platform Hondenvrienden Leiderdorp. We zetten ons, in overleg met de gemeente, in voor hondenvoorzieningen in Leiderdorp. Heeft u vragen, suggesties of ideeën? U kunt ons bereiken via e-mail hondenvriendenleiderdorp@gmail.com. Zie ook facebook Platform Hondenweer – HVL

Uit de krant