Logo leiderdorpsweekblad.nl
Bloesemtijd is hooikoortstijd, ook voor honden. | Foto: PR
Bloesemtijd is hooikoortstijd, ook voor honden. | Foto: PR (Foto: PR)
Hondenweer

Pollen

  Column

Heerlijk, het voorjaar is er! Voor velen is dat genieten: met een beetje aardig weer lekker naar buiten, zonder dikke jas de frisse buitenlucht in, hopelijk onder een stralend zonnetje. De hond vrolijk aan de lijn of nog vrolijker loslopend (waar dat is toegestaan).

Maar kijk daar eens: een wandelaar die voortdurend snift en herhaaldelijk niest, met tranen in de ogen. Hij laat zijn hond uit, ondanks zijn hooikoorts. En de hond? Nee, die snift niet. Gelukkig maar, die heeft geen last van hooikoorts.

Fout! Of tenminste: ga er niet te snel vanuit dat de hond geen last van hooikoorts heeft. Want ja, ook op honden kan het stuifmeel van gras, planten of bomen een heel vervelend effect hebben. Een zogeheten pollenallergie, die we meestal gemakshalve hooikoorts noemen. Wie duur wil doen, noemt het pollinosis.

De verschijnselen van hooikoorts lijken bij hond en mens deels wel maar toch ook deels niet op elkaar. De hond kan iets meer niezen of sniffen, zoals zijn baasje doet. Maar wat bij mensen nauwelijks het geval is, zien we bij honden juist veel vaker: allerlei effecten van hooikoorts op de huid. De pollen leiden tot jeuk aan poten, kop, oksels en liezen, en vervolgens tot huidirritatie. De hond gaat likken, krabben, bijten, en op de huid kunnen dan lelijke plekken ontstaan, soms met bultjes of puistjes. Met kale plekken of korstjes, of verkleuring van de huid. Dus let daar extra op, als u dit voorjaar naar buiten gaat met de hond. 

Probeer uit te vinden waar de pollen het hardste toeslaan en die plekken te vermijden, als ook uw hond last heeft van hooikoorts – en de schattingen zijn dat het misschien wel om één op de vijf honden gaat. Want helaas, een echt goede behandeling van hooikoorts is er eigenlijk niet, voor mens noch hond. Erg jammer natuurlijk, want het hooikoortsseizoen loopt door tot in september! 

Maar kom, niet al teveel getreurd, als het voorjaarszonnetje lekker schijnt. Hatsjoe!, en dan gewoon weer vrolijk verder lopen…

DEZE MAANDELIJKSE RUBRIEK WORDT VERZORGD DOOR PLATFORM HONDENVRIENDEN LEIDERDORP. WE ZETTEN ONS, IN OVERLEG MET DE GEMEENTE, IN VOOR HONDENVOORZIENINGEN IN LEIDERDORP. HEEFT U VRAGEN, SUGGESTIES OF IDEEËN? U KUNT ONS BEREIKEN VIA E-MAIL HONDENVRIENDENLEIDERDORP@GMAIL.COM.

Zie ook facebook Platform Hondenweer – HVL

Meer berichten