Logo leiderdorpsweekblad.nl
Beppen bij een bakkie

Help, de politie

  Column

Het liedje ‘De politie is mijn beste kameraad’ kwam mij, toen ik nog op straat voetbalde, maar moeilijk over te lippen. 

Was oom agent wel mijn beste kameraad? Hij had mijn bal afgepakt en ik kon ‘m op het politiebureau terughalen. Ik naar het bureau, waar een geblokte man in indrukwekkend uniform mij nors opnam en mijn met trillende stem aangehoorde verhaal beantwoordde met: ‘Loop maar even mee, jochie.’ Eenmaal bij de ballenkast aangekomen, wees hij naar de onderste lade. ‘Kijk daar maar’. Voordat ik overeind kwam met een prachtige leren bal (‘een vijfje’), vroeg hij of dat de afgepakte bal was. Op mijn bedeesde ja, gaf de diender mij een trap onder mijn kont en baste: ‘Ik wil je hier niet meer zien. Begrepen?’ Ja, natuurlijk. Ik rende naar huis en vertelde stoer mijn ervaringen met de Bromsnor. Dat ik daar bijna in mijn broek had geplast van de spanning, liet ik even in het midden. Ik was immers de held die opkwam voor zijn bezit. 

Hoe oud zal ik toen geweest zijn? Dertien, veertien jaar. Nu zie ik op het nieuws dat jongens van mijn leeftijd van toen – door hoodies onherkenbaar - de politie met stenen bekogelen, auto’s in brand steken, winkelruiten ingooien en illegaal vuurwerk afsteken. Het leek wel burgeroorlog. Waarom doen ze dat? Sensatielust? Weten hun ouders waar ze waren, wat ze deden? Die tieners horen op die uren allang thuis te zijn, in bed. Hooguit in pyama en natte haartjes op de bank te zitten.

Een stel van die raddraaiers is opgepakt. Omdat ze te jong zijn voor een straf bij Halt, moeten de ouders hun kinderen zelf van het bureau komen ophalen en wie weet opdraaien voor de aangerichte schade. Dat zal indruk maken. 

Wanneer er straks een wekenlange lock-down van kracht wordt, dat is niet uitgesloten, kan de vlam helemaal in de pan slaan en zullen bewapende militairen worden ingezet tegen deze criminelen. Moesten wij ons vroeger roepend ‘Help, de politie’ rennend uit de voeten maken, nu kunnen wij dat weer doen. Ditmaal om de politie te steunen. Het is geen pretje politieagent te zijn.

Meer berichten