Koninginnekruid.
Koninginnekruid. Foto: Jasper Klapwijk

Reuzenplanten

Column Pareltjes van de Heemtuin

Op verschillende plekken in de heemtuin staan nu hele grote planten in bloei. Twee mooie soorten steken er met kop en schouders bovenuit: de gewone engelwortel en koninginnekruid.


Gewone engelwortel

De gewone engelwortel groeit het liefst op natte en voedselrijke plekken, je kunt de plant daarom ook vaak langs waterkanten zien groeien. Op de juiste plek kunnen ze makkelijk twee meter hoog worden. Vanaf augustus verschijnen er meerdere bloemschermen op de paarse stelen. Ook de bloemschermen zijn groot, tot wel 15 centimeter doorsnee. Als je de bloemen van dichtbij bekijkt, kan je goed zien hoe ontzettend veel insecten er op afkomen: het krioelt er van de bijen, zweefvliegen, vlinders en kevers. 

Als de plant eenmaal is uitgebloeid sterft ze af, gelukkig zaaien ze zich altijd weer uit naar een nieuwe plek.


Koninginnekruid

Koninginnekruid kan op voedselrijke grond ook twee meter hoog worden, maar in de breedte ook nog eens flink uitgroeien. Door zich met wortelstokken uit te breiden kunnen ze een paar vierkante meter bezetten. Net zoals de engelwortel groeit de plant het liefst op voedselrijke vochtige plekken. Vanaf juli zijn de eerste roze bloemschermen te zien, die tot ver in september blijven doorbloeien. De bloemen worden druk bezocht door hommels, zweefvliegen en vlinders. Vooral vlinders zijn dol op de bloemen, er vliegen vaak meerdere rond één plant. Door de lange en late bloeitijd is koninginnekruid een fantastische plant voor insecten.


De Leiderdorpse heemtuin is een halve eeuw geleden aangelegd als onderdeel van park De Houtkamp. Het is zonder twijfel één van de mooiste heemtuinen in het land, met een breed scala aan landschapstypen, ieder met zijn eigen plantensoorten. Een wandeling door de heemtuin is voor iedereen een aanrader, maar hoe meer je weet over alles wat er groeit en bloeit, hoe leuker het wordt. Daarom belicht heemtuinbeheerder Jasper Klapwijk in deze rubriek steeds een ander pareltje van de heemtuin.

Gewone engelwortel.

Uit de krant