Afbeelding

Stemmen

Column Ecovriendelijk leven

Marieke van Leeuwen heeft samen met haar gezin gekozen voor een levensstijl die onze aarde minder belast. In deze rubriek vertelt ze over wat ze zoal beleeft bij haar streven om ecovriendelijk te leven. 


De eerste keer dat ik ging stemmen, stemde ik wat mijn ouders stemden. Ik had eigenlijk geen idee en had geen zin om mij erin te verdiepen.

Later liet ik de financiële onderwerpen van de partij leidraad zijn in mijn keuze. Veel andere onderwerpen stonden ver van mijn bed en ik verdiepte mij niet goed genoeg in bepaalde stellingen. Want keuzes op het ene vlak hebben natuurlijk gevolgen op het andere vlak. Zo was de stelling ‘brug dicht tijdens de spits’ bij de lokale verkiezingen een eyeopener voor mij. Mijn eerste reactie was: natuurlijk moet die brug dicht tijdens de spits want dan kan al het verkeer doorrijden en dat voorkomt onnodige files. Toen ik verder las, bleek dat de scheepvaart er juist voor zorgt dat er minder vrachtwagens op de weg zijn. Dat is een voordeel voor het verkeer en de vervuiling…

Zo probeer ik de voor mij belangrijkste onderwerpen te wegen en zo min mogelijk op andere belangrijke in te leveren. Eén van die belangrijke onderwerpen deze verkiezingen is voor mij het coronavirus en de maatregelen die worden getroffen. Persoonlijk maak ik mij meer zorgen om toekomstige virussen dan dat ik mij nu enorm beperkt voel in mijn vrijheid. Dus ondanks dat dit laatste belangrijk is, geloof ik wel dat we daar een weg uit vinden. Die toekomst echter ziet er wat virussen betreft niet rooskleurig uit. Zeker omdat een menselijke mutatie van een ander virus, zoals de vogelgriep, in Nederland tot één van de grootste risico’s hoort. Dat wil ik dus voorkomen. Daarom gaat mijn stem naar een partij die, in ons meest veedichte landje van de wereld, dit helpt voorkomen. Naast voorkomen van virussen geeft minder vee, dat met name voor het buitenland is bedoeld, ook meer ruimte voor ander voedsel, natuur en woningen. Dat lijkt mij een win-win situatie waar volksgezondheid, klimaat en economie gelijk op kunnen gaan.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant