Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>Het reukvermogen van een hond is duizend keer groter dan dat van een mens.&nbsp;</p>

Het reukvermogen van een hond is duizend keer groter dan dat van een mens. 

(Foto: PR)
Hondenweer

Neus

  Column

De bijnaam De Neus is al vergeven. Dus daar gaan we de hond maar liever niet mee belasten. Al zou die bijnaam eer en recht doen aan waar honden enorm goed in zijn: ruiken.

Het reukvermogen van de hond is, zegt men, ongeveer 1.000 keer beter dan van de mens. Geen idee hoe je dat precies kunt meten of vaststellen, maar laten we het gemakshalve voor waar aannemen. Dan moet de hond ongelooflijk veel meer en ook anders ruiken dan de mens doet. Wij, simpele mensen, kunnen ons dat niet voorstellen. Want wij hebben er immers geen neus voor.

Maar we kunnen er wel ons voordeel mee doen, met dat fantastische reukvermogen van de hond. En dat doen we ook, onder veel meer in de medische sfeer. Altijd belangrijk, en zeker in die voortdurende coronatijden.

Honden kunnen namelijk ziektes ruiken. Nou ja, ze ruiken uiteraard de ziekte zelf niet, maar elke ziekte heeft effect op de stofwisseling in het menselijk lichaam. Die stofwisseling heeft dan weer een eigen reuk, en die weten honden in bijvoorbeeld zweet, ontlasting of adem van mensen op te pikken. Verschillende soorten kanker, malaria en diabetes kunnen zo door honden worden geroken.

En ook dat hinderlijke Covid-19 weet de hond niet te misleiden. In ieder geval zijn er veelbelovende proeven waaruit zou blijken dat honden in staat zijn het virus te ruiken. Zonder in het lichaam te prikken of te peuren, zo goed als foutloos, en razendsnel – daar kan een dokter in een teststraat of lab niet tegenop. Het is dan ook begrijpelijk dat wie per vliegtuig naar het Finse Helsinki gaat, op corona getest wordt door een hond. Akkoord, om zeker te zijn volgt nog een gebruikelijke mensentest, maar die levert zelden iets anders op dan de hond heeft aangegeven.

Mooi, dat honden behulpzaam zijn bij het opsporen van corona. En stiekem dromen we ervan dat de hond nóg meer zou kunnen: waken, en het virus met blaffen en grommen buiten de deur houden! Maar dat is allicht zelfs van de hond teveel gevraagd…

Deze maandelijkse rubriek wordt verzorgd door Platform Hondenvrienden Leiderdorp. We zetten ons, in overleg met de gemeente, in voor hondenvoorzieningen in leiderdorp. Heeft u vragen, suggesties of ideeën? U kunt ons bereiken via e-mail hondenvriendenleiderdorp@gmail.com.zie ook facebook platform hondenweer - hvl

Meer berichten