Logo leiderdorpsweekblad.nl
Na een goede regenbui is de regenton snel vol, daarna koppelen we deze af en laten de rest van het water in de grond verdwijnen in plaats van in het riool.
Na een goede regenbui is de regenton snel vol, daarna koppelen we deze af en laten de rest van het water in de grond verdwijnen in plaats van in het riool. (Foto: Marieke van Leeuwen)
Ecovriendelijk leven

Zuiniger en slimmer omgaan met water

  Column

Zoals de berichten er nu uitzien, stevent 2020 af op een jaar met veel droogte. Misschien wordt het zelfs wel het droogste jaar voor Nederland tot nu toe.

Ook de afgelopen jaren kende we meer droogte dan voorheen. De gevolgen zijn op veel gebieden te merken: de natuur, de landbouw, de scheepvaart lijden eronder. Een probleem is ook de verlaging van het grondwaterpeil wat wat nare gevolgen kan hebben.

Ik genoot de afgelopen weken van het heerlijke weer. Maar hoe langer het ‘mooie’ weer langer aanhield, hoe meer zorgen ik mij maakte over de droogte. De zomer is nog niet begonnen en overal zijn al dorre grasvelden en omlaag hangende blaadjes aan de bomen te zien. Problemen door droogte ontstaan niet in een dag, het is een proces dat langere tijd speelt. De verwachting is dat door de klimaatveranderingen ook wij, in ons waterlandje, hiermee te maken zullen krijgen.

Er is veel dat wij als burger kunnen doen aan watertekort. Vooral het minder kopen van nieuwe spullen en het meer plantaardig eten leveren grote winst op.

Maar er zijn ook kleine, simpele acties die de plantjes in jouw omgeving wat blijer maken. Zonder grote veranderingen kun je iets bijdragen. Los van het aanschaffen van een regenton (op fairhups.nl kan je hier ook een blog over vinden) en het anders inrichten van de tuin kan je ook op andere manieren waterverspilling tegengaan en slimmer omgaan met water. Zo kan je afgekoeld kookvocht of het water uit het buitenbadje van de kinderen gebruiken voor de tuin. Ook kan je het water van de douche opvangen voordat deze warm wordt, dat levert zo al een hele emmer op.

Op de website van milieucentraal.nl vind je ook allerlei tips over het ecovriendelijk bewateren van de tuin. Deze zijn zeker de moeite waard om te lezen!

Marieke van Leeuwen heeft samen met haar gezin gekozen voor een levensstijl die onze aarde minder belast. In deze rubriek vertelt ze over wat ze zoal beleeft bij haar streven om ecovriendelijk te leven. 

Meer berichten