Vegetarisch gevulde paprika's op de barbecue, heerlijk!
Vegetarisch gevulde paprika's op de barbecue, heerlijk! Foto: Marieke van Leeuwen

Plantaardig eten loont

Column Ecovriendelijk leven

Marieke van Leeuwen heeft samen met haar gezin gekozen voor een levensstijl die onze aarde minder belast. In deze rubriek vertelt ze over wat ze zoal beleeft bij haar streven om ecovriendelijk te leven. 

Nooit had ik verwacht dat ik vegetariër zou worden. Toch is dat gebeurd en ik ben er blij mee want met plantaardig eten dragen wij bij aan een betere toekomst voor onze aarde.

Voor mij was het boek 'de Verborgen Impact' een eye-opener als het aankomt op ecovriendelijk leven. In het boek is duidelijk uiteen gezet met welke stappen je de meeste positieve impact kan maken om onze aarde in de toekomst ook leefbaar te houden. Voordat ik dit boek las, wees ik eerder naar overheden, winkels en andere bedrijven omdat wat zij produceren schadelijk is. Niet eerder stond ik zo bewust stil bij mijn eigen rol in dit geheel.

1 op 15.000

We kozen een aantal dingen uit om het heft in eigen handen te nemen en één daarvan was minder vlees eten. Met name in rundvlees zit veel verborgen water, om één kilo te produceren gaat er 15.000 liter water doorheen. We waren al tijden bezig om minder water te verspillen. Toen ik las dat ik van het water dat nodig is voor één kilo rundvlees zo’n driehonderd keer kon douchen, was de keuze snel gemaakt. Waterverspilling was niet de enige overweging om minder vlees te gaan eten. Ook overbodige ontbossing, landgebruik en uitstoot van broeikasgassen tellen mee. Doordat ik mij meer verdiepte in de vleesindustrie werd dierenwelzijn ook belangrijk voor mij.

Geen gemis

We besloten om van vier keer per week vlees bij de avondmaaltijd naar twee keer te gaan. Die twee keer werd eigenlijk steeds minder en vaak vergaten we om vlees mee te nemen als we boodschappen deden. Zo’n half jaar later kochten we helemaal geen vlees meer. En wat bleek: we missen het helemaal niet en zijn steeds beter geworden in plantaardig koken. Waar we eerst nog elke dag een vegaburger aten en de eerste vegetarische barbecue een uitdaging was, is dat nu al lang niet meer zo.

We eten nu veel afwisselender en een gevulde paprika op de bbq smaakt echt heerlijk!

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant