Logo leiderdorpsweekblad.nl
Als je de hele dag thuiswerkt, is het heerlijk om even een ommetje te kunnen maken met de hond.
Als je de hele dag thuiswerkt, is het heerlijk om even een ommetje te kunnen maken met de hond. (Foto: Cri)
Hondenweer

Gezelschap

  Column

Toestanden, hè, wat een toestanden. Want wennen doet het niet echt, dat coronagedoe. En voorlopig zitten we allen nog vast aan beperkende regels die het gewone leven – hoe ging dat ook alweer? – in de weg zitten.

Bijna iedereen past zijn of haar leven aan aan de nieuwe situatie. Dat heeft gevolgen, ook voor honden. De eerste klachten zijn daarbij al binnen: honden lijden onder het feit dat hun baasjes aan huis gekluisterd zijn. Nou ja, dáár hebben die honden niet zoveel last van, maar wel van het feit dat die baasjes tegen de verveling en voor de frisse neus telkens een ommetje willen maken. Als dat dan alleen op straat of een andere ruwe ondergrond kan, treedt extra slijtage op aan de voetzolen van de honden. Iets om op te letten.

Andere honden hoor je daarentegen niet klagen: asielhonden. Bij dierenasiels is de vraag naar een hond de laatste weken stevig toegenomen. Sommige zijn zelfs door hun honden heen, zogezegd. Want ja, het onderhouden van andere sociale contacten is momenteel niet zo eenvoudig. Ach, het baasje heeft het eerder gewild, maar er nu pas alle tijd voor. En dan kun je zo’n asielhondje een eigen thuis bieden. Komt dat even mooi uit!

Toch is dat riskant, het in huis halen van een hond in coronatijd. Immers, we mogen hopen dat die tijd voorbij zal gaan, trager dan gehoopt maar toch. Over een paar maanden of later zal het leven weer zijn gangetje gaan, in een wat andere samenleving, maar een samenleving die meer lijkt op de oude dan op de coronamaatschappij. En dan, is er dan tijd voor het hondje? Heeft de baas op dat moment nog steeds behoefte aan het gezelschap van een viervoeter?

De oude wijsheid blijkt waar te zijn: bezint eer ge begint. Want hou er rekening mee als overwogen wordt een asielhondje in huis te halen: die hond zal langer leven dan de coronacrisis duren zal. Althans, dat mogen we hopen…!

Deze maandelijkse rubriek wordt verzorgd door Platform Hondenvrienden Leiderdorp. We zetten ons, in overleg met de gemeente, in voor hondenvoorzieningen in Leiderdorp. Heeft u vragen, suggesties of ideeën? U kunt ons bereiken via e-mail hondenvriendenleiderdorp@gmail.comZie ook facebook Platform Hondenweer – HVL

Meer berichten