Logo leiderdorpsweekblad.nl
Een hond aangekleed als een speelgoedpop.
Een hond aangekleed als een speelgoedpop. (Foto: Pixabay)
Hondenweer

Aankleden

  Column

Blij zijn met de eigen hond, dat kan. Trots zijn op de eigen trouwe viervoeter, dat mag. Ervan houden? Natuurlijk! De hond als kind behandelen, hm, daar komen we in grijs gebied. De hond is en blijft nu eenmaal een andere diersoort dan de mens. Niet minder, maar wel degelijk anders.

Zo nu en dan wordt dat een beetje vergeten, dat honden simpelweg honden zijn. Dan wordt de hond als kind beschouwd, of erger nog, als speelgoedpop. Er zijn bijvoorbeeld hondenshows waarbij de lieflijke beestjes volledig worden aangekleed, uitbundig uitgedost met kleertjes. Mutsje op, strikje in het haar, een pakje en een broekje aan, en een viertal kekke laarsjes. Dat gaat ver, heel ver.

Er blijkt serieuze handel in te zijn. Zo is er een webwinkel – we noemen de naam niet, want we maken liever geen reclame - waarop allerhande kleding voor honden te koop is. Zoals bodywarmers; nou ja, sommige hondensoorten kunnen die misschien wel gebruiken in koudere jaargetijden. Maar een kraag met een zwart-wit strikje (voor 13,54 euro per stuk in de aanbieding!), een 'leuk jurkje voor de hond in de kleur roze' of gewatteerde jurk met blauwe bloemetjes? Volgens de webwinkel hebben die jurkjes 'een hoog gehalte aan 'cuteness' en 'snoezigheid', maar is het bij het houden van een hond als huisdier werkelijk eerst en vooral daarom te doen? Is Fikkie pas een aardig beestje in een poloshirt in de kleur geel, komt Boris uitsluitend tot zijn recht in een blauwe geblokte blouse of gebreide groene kabeltrui, mag Ronja als het begint te spetteren de deur niet uit zonder haar donkerblauwe regencape (nu afgeprijsd naar 9.95 euro per stuk)? Nou ja, zeg!

De wolf heeft zich tot hond ontwikkeld. Het wilde is er, bij de meeste soorten althans, wel vanaf. Maar daar moest het maar bij blijven. Want een volgende stap in de evolutie, van hond naar kind of zelfs aankleedpop, daar zit toch geen enkele echte hondenliefhebber op te wachten…?

Deze maandelijkse rubriek wordt verzorgd door Platform Hondenvrienden Leiderdorp. We zetten ons, in overleg met de gemeente, in voor hondenvoorzieningen in Leiderdorp. Heeft u vragen, suggesties of ideeën? U kunt ons bereiken via e-mail hondenvriendenleiderdorp@gmail.com. Zie ook facebook Platform Hondenweer – HVL.

Meer berichten