Logo leiderdorpsweekblad.nl
Een hond in de auto laten? Dan in ieder geval met een raampje open! | Foto: Cri
Een hond in de auto laten? Dan in ieder geval met een raampje open! | Foto: Cri
Hondenweer

Dom

  Column

De ezel heeft de naam. Een slechte naam: zo dom als een ezel. Maar of dat echt waar is, dat is nog maar de vraag. Is die ezel werkelijk zoveel dommer dan alle andere dieren? De allerdomste?

Zo dom als een kakapo zou misschien beter zijn. Die kakapo, een papegaai-achtig dier, is echt lachwekkend dom. 't Is moeilijk voor te stellen, maar dat van nature vrij zware beestje weet niet hoe zwaar hij is. Dat is op zichzelf niet zo heel erg, maar wordt wel een probleem als hij probeert op te stijgen, om te vliegen. En neerploft - want vliegen, dat kan een kakapo namelijk niet! De kakapo is de enige niet-vliegende papagaai, en dat wil ie nog weleens vergeten. Wat ook niet handig is, is dat diezelfde kakapo de riskante gewoonte heeft nietsvermoedend op vijanden af te lopen. In Nieuw Zeeland, waar die vogel leeft, kwamen natuurlijke vijanden lange tijd niet voor. En sinds er wel andere dieren zijn die het op de kakapo gemunt hebben, zoals ratten, heeft de vogel weinig bijgeleerd. Een beetje dom, zou Máxima zeggen.

Maar zo dom als een mens, dat zou ook kunnen. Want die mens, dat is soms een hopeloos dom dier. Die spreekwoordelijk domme ezel, die stoot zich volgens zeggen niet twee keer aan dezelfde steen. Zo dom is ie ook weer niet! Maar de mens, hoe vaak moet die zich stoten om iets te leren of af te leren? Om eindelijk te snappen dat dieren zoals honden het lastig hebben op warme, hete dagen. Om in te zien dat het wegdek van straat of stoep, zeker asfalt, op hete dagen een pijnbank is voor honden. (Niet elke hond is een Emile Ratelband, die lachend over hete kooltjes loopt!) Om te onthouden dat, zeker bij warm weer, je een hond niet in een dichte auto kunt laten zitten, raampjes potdicht. Eén week met hete dagen, en ja hoor: de kranten melden weer de opgesloten honden, de noodzaak van het inslaan van autoraampjes, die oliedomme mensen die dachten dat, ach, even snel die ene boodschap doen geen kwaad kan. Dom, dom, dom…!

DEZE MAANDELIJKSE RUBRIEK WORDT VERZORGD DOOR PLATFORM HONDENVRIENDEN LEIDERDORP. WE ZETTEN ONS, IN OVERLEG MET DE GEMEENTE, IN VOOR HONDENVOORZIENINGEN IN LEIDERDORP. HEEFT U VRAGEN, SUGGESTIES OF IDEEËN? U KUNT ONS BEREIKEN VIA E-MAIL HONDENVRIENDENLEIDERDORP@GMAIL.COM. ZIE OOK FACEBOOK PLATFORM HONDENWEER – HVL

Meer berichten