Logo leiderdorpsweekblad.nl
Lekker dutten, maar toch alles in de gaten houden.  | Foto: PR
Lekker dutten, maar toch alles in de gaten houden. | Foto: PR (Foto: PR)
Hondenweer

Slaap

  Column

Wat is het, slaapt Fikkie nu of ligt ie gewoon rustig en houdt hij stilletjes alles en iedereen in de gaten? Dat is lang niet altijd duidelijk. Maar het zou zo maar eens kunnen, dat de trouwe waakhond toch echt gewoon een dutje doet. Niks alert waken, maar in diepe rust. Want dat doen honden graag en lang, hoor: slapen.

Gemiddelden zeggen natuurlijk lang niet alles, maar even zo goed: een hond slaapt gemiddeld ongeveer dertien tot veertien uur per etmaal. Dat is grappig genoeg goed vergelijkbaar met het dier dat op dit punt de meest beruchte reputatie heeft, de luiaard. Die lome, trage luiaard slaapt volgens sommigen gemiddeld niet meer dan een hond, ruim de helft van de tijd dus. En het zijn heel andere dieren die met meer recht luiaards moeten worden genoemd. 't Is dan weliswaar geen alledaags huisdier, maar het groot harig gordeldier slaapt ruim twintig uur per dag, net als de kleine zakmuis. En ter geruststelling: ook de python brengt met 18 uur per dag het grootste deel van zijn leven slapend door.

Het kan ook anders. Want vergeleken met bijvoorbeeld sommige soorten kikkers zijn honden enorme slaapkoppen. Die kikkers kunnen maanden zonder slaap! Ze laten dan af en toe hun ogen rusten, maar slapen is er niet bij. En het zijn niet slechts de kleintjes die weinig slapen. Een walrus kan ruim tachtig uur achter elkaar wakker blijven. Olifanten slapen maar een paar uur per dag – anders hebben ze geen tijd om voldoende te eten. En de giraf slaapt ook maar een paar uurtjes per dag, verdeeld over korte dutjes van een minuut of vijf. Veelal staande, want liggen is niet prettig met die lange nek en liggend zijn ze ook met hun onhandige lijf te kwetsbaar voor roofdieren.

Toch werpt die veertien uur per dag per hond wel plots een ander licht op een oud gezegde. Het is niet verstandig om slapende honden wakker te maken, toch? Logisch, ze hebben die slaap kennelijk gewoon hard nodig…!

Deze maandelijkse rubriek wordt verzorgd door Platform Hondenvrienden Leiderdorp. We zetten ons, in overleg met de gemeente, in voor hondenvoorzieningen in Leiderdorp. Heeft u vragen, suggesties of ideeën? U kunt ons bereiken via e-mail hondenvriendenleiderdorp@gmail.com. Zie ook facebook Platform Hondenweer – HVL

Meer berichten