Afbeelding
Foto: PR

Rennen

Column

Touwtrekken hoorde er ook ooit serieus bij. Net als hoogspringen uit stand trouwens. Of, heel wat gruwelijker, duiven schieten - geen kleiduiven, hoor, maar levende duiven. En laten we het fraaie kegelzwaaien niet vergeten.

Dus waarom zou niet ergens in de toekomst canicross kunnen worden toegevoegd aan het toch al zo diverse geheel van Olympische sporten?

U kent de sport allicht niet. Vergis u niet: het is misschien nog net geen mode of rage, maar wel degelijk een sport in opkomst. De kern ervan? U en uw hond gaan rennen en de hond neemt daarbij het voortouw. Letterlijk. U en uw hond zijn met een touw of tuigje aan elkaar verbonden, de hond loopt voorop en bepaalt het tempo. Het idee is feitelijk dat u min of meer wordt voorgetrokken door uw hond. Een korte cross of een lange cross. Lopend, of op een crossfiets of step. Op een uitgezet parcours. Daar zijn echte wedstrijden in, zelfs een Nederlands kampioenschap, begin november gehouden in Oss, georganiseerd door de bond Canicross Nederland. Voor mannen en vrouwen, kinderen en veteranen. U gelooft het niet? Nou, vraag dan maar na aan Jeffrey Vork (rugnummer 103) uit Loenen aan de Vecht, die met zijn greyster genaamd Kodi de 4.900 meter lange cross won in een tijd net onder de 14 minuten. Gemiddelde snelheid: 21 kilometer per uur. Proficiat nog!

2019 staat voor de deur. Dan is er geen ontkomen aan: het maken van goede voornemens. En altijd staat meer bewegen hoog op het lijstje. Voor hondenliefhebbers: wat vaker en langer lopen met de hond. Ach, waarom dan in 2019 niet ook wat harder lopen? We zijn benieuwd of we in januari al de eerste canicrossers door Leiderdorp zien rennen. In training voor de wedstrijd in Geleen van 13 januari, van 27 januari in Vlaardingen, het NK van november 2019, en wie weet ooit Olympische Spelen…

DEZE MAANDELIJKSE RUBRIEK WORDT VERZORGD DOOR PLATFORM HONDENVRIENDEN LEIDERDORP. WE ZETTEN ONS, IN OVERLEG MET DE GEMEENTE, IN VOOR HONDENVOORZIENINGEN IN LEIDERDORP. HEEFT U VRAGEN, SUGGESTIES OF IDEEËN? U KUNT ONS BEREIKEN VIA E-MAIL HONDENVRIENDENLEIDERDORP@GMAIL.COM. ZIE OOK FACEBOOK PLATFORM HONDENWEER – HVL

Uit de krant