Logo leiderdorpsweekblad.nl
Het is een genoegen de hond zo bezig te zien. Driftig gravend, vol energie en enthousiasme.
Het is een genoegen de hond zo bezig te zien. Driftig gravend, vol energie en enthousiasme. (Foto: PR )

Kuil

  Column

DEZE MAANDELIJKSE RUBRIEK WORDT VERZORGD DOOR PLATFORM HONDENVRIENDEN LEIDERDORP. WE ZETTEN ONS, IN OVERLEG MET DE GEMEENTE, IN VOOR HONDENVOORZIENINGEN IN LEIDERDORP. HEEFT U VRAGEN, SUGGESTIES OF IDEEËN? U KUNT ONS BEREIKEN VIA E-MAIL HONDENVRIENDENLEIDERDORP@GMAIL.COM.

Heus, het zijn echt niet enkel die Duitse herders die er gek op zijn, al hebben zij hun naam misschien tegen. Ook andere honden doen het graag en soms zelfs ronduit fanatiek. Wat? Kuilen graven!

Sterker nog, er zijn maar weinig honden die niet graag of op zijn minst toch af en toe lekker graven. De naam terriër, die schijnt niet voor niets afgeleid te zijn van het Franse woord terre. Dat betekent 'aarde'. Terriërs en jachthonden zijn wellicht de meest fanatieke gravers van allemaal.

Maar waarom? Waarom zou een hond een kuil graven? Daar zijn verschillende verklaringen voor. Zonder dat we zeker of precies weten hoe het nou werkelijk zit. Ook hier moeten we erkennen dat we het gedrag van dieren, zelfs van onze geliefde viervoeters, lang niet altijd snappen.

Volgens de een heeft het graven te maken met het zoeken en vangen van prooien, een oeroude gewoonte. Nee, zegt de ander, het gaat juist om een andere instinctieve neiging, namelijk het verstoppen en zo bewaren van wat hij heeft of over heeft, zoals botten. Kom nou toch, roept een derde: het is veel simpeler, de hond bezorgt zich op die manier een prettig koel ligplaatsje. Allemaal onzin, aldus nummer vier, want hij doet dat alleen maar om wat aandacht van de baas te vragen! En de vijfde mengt zich liever niet in het debat, haalt schouders op en denkt: volgens mij graaft een hond alleen maar kuilen omdat ie daar lol in heeft, gewoon voor zijn plezier.

Hoe het ook zij, het is een genoegen om hem of haar zo bezig te zien. Driftig gravend, vol energie en enthousiasme. Nou ja, op het strand of open land dan, liever niet op het net ingezaaide gazon of het geharkte bloemenperkje van de buren.

Ach, waarom zouden we eigenlijk ook moeten begrijpen waarom ie het doet. Als er maar geen schade wordt aangericht. En zolang de hond maar geen kuil graaft voor een ander…

Zie ook facebook Platform Hondenweer – HVL

Meer berichten