Logo leiderdorpsweekblad.nl
De hond uitlaten op een mooie zondagochtend, een vorm van Gratis Lekkerte.
De hond uitlaten op een mooie zondagochtend, een vorm van Gratis Lekkerte. (Foto: Cri)

Zondagochtend

  Column

Je hoort de uitdrukking tegenwoordig haast niet meer: 'kicks voor niks'. Ooit bedacht door het fameuze duo Kees van Kooten en Wim de Bie. Eén van hun vele bijdragen aan de Nederlandse taal.

Met die kicks voor niks doelden zij op min of meer spontane dingen of gebeurtenissen die op een gewone dag een beetje plezier brengen, ongevraagd en zonder dat het iets kost. Leeggeperste sinaasappelen stapelen, met de kin het licht aandoen, een lege melkdoos platstampen. Daaraan dachten Koot & Bie.

Dat de uitdrukking niet zo vaak wordt gebruikt, wil natuurlijk niet zeggen dat er geen kicks voor niks meer zouden bestaan. De geur van gemaaid gras. Een zonsondergang tegen een dreigende onweerslucht. Een welgemeend 'goedendag' van zomaar een passant. En niet te vergeten: de wandeling op zondagochtend, met de hond.

Het is rustig dan, verrassend stil. Zondag is nog altijd rustdag en dat is te merken om half acht, acht uur, zeg half negen. Er zijn enkele wielrenners, hier en daar loopt iemand puffend hard. Maar verder kalmte, rust en stilte, zelfs midden in de Randstad, in dat dorp tussen stad en platteland. Het gras glimmend en kletsnat, de frisse buitenlucht van een fraai najaar. Perfect om te wandelen, niet te warm en niet te koud. Verkwikkend voor hond en baas - het is moeilijk te zeggen wie er het meest van geniet. Af en toe een gemoedelijk praatje onderweg, met een andere hondenbaas terwijl hun trouwe viervoetige vriendjes snuffelen en spelen, en even rennen waar dat mag. Niemand heeft haast tenslotte. Er is tijd voor elkaar. Na een vriendelijk 'nog een prettige dag verder' wordt de wandeling vervolgd.

Wandelen op een mooie zondagochtend in het najaar is toch, nogmaals in de woorden van Koot & Bie, een vorm van Gratis Lekkerte…

Deze maandelijkse rubriek wordt verzorgd door Platform Hondenvrienden Leiderdorp. We zetten ons, in overleg met de gemeente, in voor hondenvoorzieningen in Leiderdorp. Heeft u vragen, suggesties of ideeën? U kunt ons bereiken via e-mail hondenvriendenleiderdorp@gmail.com. Zie ook facebook Platform Hondenweer – HVL

Meer berichten