Logo leiderdorpsweekblad.nl
Ook voor een meerkoet is het leven is niet altijd makkelijk als je geen schattig kuikentje meer bent maar nog verre van volwassen.
Ook voor een meerkoet is het leven is niet altijd makkelijk als je geen schattig kuikentje meer bent maar nog verre van volwassen. (Foto: Ada van der Aar)

Pubers

  Column

ZES ACTIEVE GIDSEN VAN NATUURORGANISATIE IVN VOLGEN HET PLANTEN- EN DIERENLEVEN IN LEIDERDORP. OM DE WEEK SCHRIJVEN ZIJ IN DEZE RUBRIEK OVER HUN BEVINDINGEN.

Je moet er oog voor hebben, maar dan spot je ze ook overal. Vaak een beetje rondhangend op de meest voor de hand liggende plekken. Fastfoodrestaurants zijn populair, daar is vaak wel iets te halen. Een groot deel van de dag wordt met eetbezigheden gevuld, want ze hebben altijd honger en zijn onverzadigbaar.

Ze zijn al van een afstand herkenbaar. Dons en babyvet zijn verdwenen en schattig zijn ze ook niet meer. Door een groeispurt zijn ze buiten model geraakt. Te klein voor tafellaken en te groot voor servet. Lange slungelige ledematen waar ze geen raad mee weten, een grote bek en flinke stappers doen hen er belachelijk uitzien. Juist als uiterlijk er toe doet, zijn ze niet om aan te zien.

Onzekerheid, onhandigheid en risicovol gedrag horen erbij. Ze werken zich soms behoorlijk in de nesten, maar je kan het ze niet aanrekenen. De hormonen gieren door hun lijf en in deze periode maken ze belangrijke lichamelijke en geestelijke ontwikkelingen door. Er wordt van alles uitgeprobeerd en dat pakt lang niet altijd goed uit, maar ook van af en toe flink op je bek gaan leer je.

Op een gegeven moment worden ze door de ouders min of meer gestimuleerd om het ouderlijk nest te verlaten en hun vleugels uit te slaan. Dan zit ma wel met een empty nest gevoel, waardoor ze haar kind blijft verwennen met lekkere hapjes die maar wat graag geaccepteerd worden. De ouders blijven het kind van een afstandje volgen en proberen hen te beschermen tegen grote gevaren, maar dat gaat helaas niet altijd goed…

Ook gebeurt het dat nieuwe broertjes en zusjes de aandacht van de ouders volledig opeisen. De half volwassen puber wordt soms gebruikt als hulpje om ook deze kinderen groot te krijgen en er is geen aandacht meer voor zijn opvoeding. Hij moet zichzelf maar zien te redden in de grote boze wereld waar de gevaren aan alle kanten loeren. Alles draait om voedsel en veiligheid. Waar zijn de lekkerste hapjes te vinden, wat kun je beter niet doen, wie kun je vertrouwen en voor wie kun je je beter uit de voeten maken?

Opgroeien tot volwassenheid is niet gemakkelijk en niets menselijks is hen vreemd; VOGELPUBERS! Kijk maar eens goed om je heen, dan zie je vast wel dat mereljong dat maar een beetje suf zit te zitten terwijl de kat zijn bek aflikt, de bruin gevlekte meeuw die de meerkoet wat afhandig wil maken, maar een venijnige pik krijgt of de zwanenjongen die door de ouders vergeten zijn en het aan de stok hebben met de blauwe reiger.

Tekst en foto: Ada van der Aar

Meer berichten