Logo leiderdorpsweekblad.nl
Iedere hond neemt zo af en toe een hapje gras. | Foto: PR
Iedere hond neemt zo af en toe een hapje gras. | Foto: PR (Foto: )

Hondenweer: Niks mis met af en toe een hapje gras

  Column

Gelukkig dat er de laatste weken water gevallen is. Dat de natuur zich kan herstellen, dat het gras groeit en groener wordt.

Gelukkig voor de boeren? Oh, sorry, daar dacht ik even niet aan. Het gaat me niet om koeien en paarden, geiten en schapen. Vergeet immers die andere grazer niet: de hond.

Het zal van veel hondenbazen een eerste reactie zijn geweest. 'Hé, wat raar, mijn hond eet gras!?' En dan niet een enkel keertje, maar eigenlijk best vaak. Zo goed als dagelijks. Nou, wees gerust: de grote meerderheid van de honden schijnt zo af en toe trek te hebben in een lekker hapje groen gras. Daar is niets mis mee.

Want dat moet gezegd zijn, dat er niets mis mee is. Het is een hardnekkig idee, dat honden gras eten als zij zich niet lekker voelen. Last van maag of darmen. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat dat niet zo is. Als de hond gras eet, wil dat helemaal niet zeggen dat het beestje 'dus' iets mankeert. Dat is een mythe, een misverstand dat overigens zelfs door sommige dierenartsen wordt aangehangen.

Maar als het dat niet is, waarom dan? Want honden staan toch bekend als vleeseters, niet als grasetende vegetariërs. De vraag waarom ze gras eten, is al vaker wetenschappelijk onderzocht. En de geleerden zijn er nog niet uit. Zoals vaker het geval is, stelt de natuur ons voor een onopgelost raadsel. Niemand weet het goede antwoord! Trouwens, misschien moet dat antwoord terug in de tijd gezocht worden: wolven, de overoverovergrootouders van onze hond, schijnen eveneens af en toe een plukje gras te nuttigen.

Dus geen zorgen als uw hond zo nu en dan aan het gras knabbelt. Dat is geen enkel probleem, tenminste dat dat gras erin gaat. Dat het gras er dan ook weer uit moet, tja, dat is een ander, meer problematisch verhaal…

DEZE MAANDELIJKSE RUBRIEK WORDT VERZORGD DOOR PLATFORM HONDENVRIENDEN LEIDERDORP. WE ZETTEN ONS, IN OVERLEG MET DE GEMEENTE, IN VOOR HONDENVOORZIENINGEN IN LEIDERDORP. HEEFT U VRAGEN, SUGGESTIES OF IDEEËN? U KUNT ONS BEREIKEN VIA E-MAIL HONDENVRIENDENLEIDERDORP@GMAIL.COM. ZIE OOK FACEBOOK PLATFORM HONDENWEER – HVL

Meer berichten