Logo leiderdorpsweekblad.nl
De witte herder is momenteel een heel populaire hond.
De witte herder is momenteel een heel populaire hond. (Foto: PR)
Hondenweer

Populair

  Column

Lijstjes, tja, wie houdt er niet van? Veel Nederlanders wel. De dikste, de grootste, de kleinste, de gevaarlijkste, de…, vul maar in en er is een ranglijst van. Landen, steden, mensen, dingen, er is een top-tien van gemaakt. Ook van dieren, bijvoorbeeld van de populairste huisdieren.

Het maken van zo'n lijstje lijkt simpeler dan het is. Want die populariteit, hoe meet je die? Hoe stel je vast welk huisdier op 1 staat en op 2 en welk onderaan bungelt in de populariteitslijst?

Je zou kunnen kijken naar het aantal. Hoe meer een huisdier voorkomt, des te populairder zal ie zijn. Immers, je hoeft zo'n beestje niet in huis te halen, dus je doet het alleen als je er lol aan hebt. Als er meer van zijn, is zo'n huisdier populairder. Rechttoe rechtaan tellen, en klaar is de ranglijst.

Maar zo werkt dat niet. Want in een enkele kom gaan tien guppies en een beetje duivenmelker doet het niet voor minder dan zestig exemplaren. Dat telt hard aan, maar of het echt iets zegt over de populariteit van vissen en duiven?

We hebben in Nederland echter, al sinds 1936, de Dibevo, de brancheorganisatie in de huisdierensector.

Die heeft keurig laten uitzoeken welk percentage van de Nederlandse huishoudens een bepaald huisdier heeft. Dat is een betere manier om populariteit op te sporen. Dan staat die duif slechts op plaats 10 en komen de siervissen wel hoog maar toch niet hoger dan plaats 3.

De huiskat staat op de eerste plaats, aanwezig in bijna een kwart van de huishoudens. Direct gevolgd, jawel, door onze trouwe viervoeter, de hond, met bijna 19 procent. Een op de vijf huishoudens met een hond, dat is behoorlijk veel. Zoveel, dat daar misschien best eens wat meer rekening mee gehouden zou mogen worden…!

Deze bijdrage is verzorgd door Platform Hondenvrienden Leiderdorp. Wij zetten ons, in overleg met de gemeente, in voor hondenvoorzieningen in Leiderdorp. Hebt u vragen, suggesties of ideeën? U kunt ons bereiken via hondenvriendenleiderdorp@gmail.com. Volg ons ook op Facebook: Platform Hondenweer - HVL

Meer berichten