De schets van de LOI-locatie. | Foto: pr
De schets van de LOI-locatie. | Foto: pr Foto: pr

285 tot 310 woningen op LOI-locatie

Algemeen

De gemeenteraad in Leiderdorp gaat volgende week maandag naar alle waarschijnlijkheid akkoord met de Nota van Uitgangspunten voor de LOI-locatie. Dat bleek afgelopen maandag tijdens het politieke debat.

Verantwoordelijk wethouder Gebke van Gaal: ‘Er komen 285 tot 310 woningen. Daarvan worden er 35 procent sociaal, 30 procent midden huur en koop en 35 procent vrije sector. Dat zijn hele bijzonder aantallen, ook voor Leiderdorp. Het is een tijd geleden dat we zoveel woningen hebben voorgesteld. Volgende week ligt dit in de raad en dan moet de raad beslissen of ze deze uitgangspunten willen.’

Die uitgangspunten gaan over hoogtes, de binnenplaats, duurzaamheid, parkeren. Als de raad akkoord gaat, kan het plan naar de volgende fase. ‘Dat is een overeenkomst met de ontwikkelaar over geld, kosten, mobiliteit et cetera. Daarna komt er een bestemmingsplan. We hebben het nu nog over de kaders.’

Hoogbouw

In het plan staat dat hoogbouw tot 50 meter is toegestaan. Dat ziet de VVD niet zitten. VVD’er Gert-Jan de Jong benadrukte dat het kader voor hoogbouw op 46 meter lag, maar nu hoger is. D66-lid Hester Barendse sprak over de hoogbouwvisie en noemde het slechts een visie. De VVD was van mening dat dit een breed gedragen stuk is en betreurde dat het op deze manier wordt weggezet. Roeland Schmidt van GroenLinks-PvdA merkte op dat nota’s kennelijk als een betonnen kader worden gehanteerd. Hij stelde voor om ontspannen met deze benadering om te gaan. De VVD was teleurgesteld dat de vastgestelde visie niet werd gerespecteerd. ChristenUnie-SGP-lid Arie Janssen interpreteerde de visie als een richtlijn. Hij benadrukte dat er in Leiderdorp een grote behoefte is aan woningen en dat deze visie ruimte biedt voor extra woningen en meer mensen die een plek vinden in Leiderdorp.

Nieuwbouw

Onderwijsinstelling LOI aan de Leidsedreef vertrekt uit Leiderdorp. De eigenaar wil op de locatie woningen bouwen en ruimtes voor kleinschalige bedrijvigheid. De grootte van de woningen varieert tussen de 55 en 12 m2. Naast woningen wordt ook 3390 m2 werkomgeving gemaakt op de begane grond van de gebouwen. Het plan bestaat uit 8 bouwblokken rond een verhoogde binnentuin. De drie noordelijke bouwblokken, parallel aan de Oude Spoorbaan, worden 9 bouwlagen hoog met een hoogteaccent van maximaal 15 bouwlagen (maximaal 50 meter accent). De overige bouwblokken krijgen een maximale hoogte van 6 bouwlagen.

Aan de Leidsedreef worden maximaal 50 bezoekersparkeerplaatsen toegevoegd. Bewoners parkeren uit het zicht in een parkeergarage onder de binnentuin.

Uit de krant