Afbeelding
Foto: Vlnr.: Ruud van der Pol en Valentijn Webers.

Alrijne Ziekenhuis voert dubbelzijdige staaroperaties uit

Algemeen

Staar is een veelvoorkomende oogaandoening. Een staaroperatie, waarbij de lens wordt vervangen door een kunstlens, kan dit probleem verhelpen. In Alrijne Ziekenhuis worden sinds anderhalf jaar dubbelzijdige staaroperaties uitgevoerd, waarbij beide ogen op dezelfde dag worden geopereerd. 

Dit heeft veel voordelen voor de patiënt, de mantelzorger, de thuiszorg en het ziekenhuis. De oogartsen Valentijn Webers en Ruud van der Pol waren de eerste in de regio die deze techniek toepasten. Zij baseerden zich op een grootschalige studie van de Universiteitskliniek voor Oogheelkunde Maastricht, die aantoonde dat een dubbelzijdige staaroperatie even veilig en effectief is als twee aparte operaties. Bovendien hoeft de patiënt maar één keer de spanning van een operatie te ondergaan, kan hij of zij sneller voor een nieuwe bril naar de opticien en wordt de herstelperiode verkort.

Niet iedereen met staar aan beide ogen komt in aanmerking voor een dubbelzijdige staaroperatie. Er zijn medische redenen om het niet te doen, bijvoorbeeld als er een afwijking is aan het hoornvlies of het netvlies, of als de patiënt het zelf niet wil.

De oogartsen schatten dat zo’n 30-40% van de patiënten geschikt zijn voor deze methode.

Uit de krant