Wim, Gijs, John en Gerard. | Foto: Carolien van Leeuwen
Wim, Gijs, John en Gerard. | Foto: Carolien van Leeuwen Foto: Carolien van Leeuwen

Vrijwilliger van de maand - Onderhoudsploeg VIJL

Algemeen

Vrijwilligers zijn onbetaalbaar en het cement van de samenleving. Iedere maand zet de redactie een bijzondere Leiderdorpse vrijwilliger in de schijnwerpers met een interview, foto en cadeaubon geschonken door de Leiderdorpse visspeciaalzaak Vis van het Hof.

Deze maand: de 9-koppige onderhoudsploeg van de Vereniging IJssport Leiderdorp (VIJL); Jaap Anker, Teun van de Bosch, Gijs de Haas, Gerard van der Klauw, John Kuiters, Wim Labots, John de Lange, Kees Tijssen en Cock Zwaan.

De VIJL, opgericht in 1885, is de oudste sportvereniging van Leiderdorp. Het schaats- en skeelercomplex, gelegen op een mooie groene plek in het Weteringpark naast de Doeshaven, heeft een eigen openluchtbaan van 400 meter. De club draait volledig op vrijwilligers en telt ongeveer 400 leden.

Op de ochtend van dit interview zijn 4 onderhoudsmannen aanwezig om de baan zomerklaar te maken voor het skeelerseizoen, ze pompen grote hoeveelheden modderig water weg.

Hoelang bestaat de ploeg in deze samenstelling?

“Sinds 2009.” Gerard van der Klauw is het langst bij de vereniging, sinds 1963, toen was hij een jochie van 14 jaar. “Op een enkeling na wonen we allemaal in Leiderdorp.”

Welke werkzaamheden hebben jullie?

“Het betreft niet alleen werk op het moment dat er ijs is. Gedurende het hele jaar zijn we 3 ochtenden per week bezig met grasmaaien, schoonhouden accommodatie, struiken snoeien, aanvegen skeelerbaan, machines en materieel onderhouden en pompen om water in- en uit te laten. En als er ijs ligt zijn we vaak wel 5 hele dagen in de weer! In totaal zijn er zo’n 30 vrijwilligers. Dit is krap, nieuwe aanwas is meer dan welkom!”

Wat is het leukste?

“We hebben het onderling gezellig. En niets moet, alles mag.” Wim Labots vindt vooral, na 45 jaar binnen te hebben gewerkt, het buitenwerken fijn; “heerlijk op de grasmaaier in het ochtendzonnetje.” De mannen zijn het er unaniem over eens dat het toch het allerleukste is als er ijs ligt.

Hebben jullie een draaiboek voor als het gaat vriezen?

“Het bestuur heeft wel een draaiboek, wij niet, we hebben jarenlange ervaring. Je ziet het namelijk al een tijdje van tevoren aankomen, dan gaan we de vloer in de kantine voorzien van tapijt ter bescherming van de schaatsijzers. Je zorgt dat de apparatuur klaar is en het water op de baan op niveau is. Dat laatste moet op tijd gebeuren, minimaal 1, bij voorkeur 2 weken tevoren. Toch worden we nog regelmatig verrast, dan zijn de vooruitzichten rond het vriespunt maar is het plotseling toch een paar nachten min 6 graden en dan is het ijs in 2 dagen dik genoeg”. Van der Klauw vertelt “ik had nogal eens de gewoonte ’s nachts naar de baan te gaan om eenden en ganzen te verjagen. Als die blijven rondzwemmen kan het water immers niet dichtvriezen.”

Schaatsen of skeeleren jullie?

“Ja maar niet zozeer op de buitenbaan”. Een aantal schaatst vooral in de Boterhuispolder. Gerard van der Klauw heeft 3 keer de Elfstedentocht (‘85, ‘86 en ‘97) uitgeschaatst en was alle keren tijdig over de eindstreep. Ook John de Lange heeft de tocht der tochten 3 keer uitgereden.

Zijn er leden bekend geworden door hun sportprestaties?

“Angel Daleman natuurlijk! Zij heeft als kind getraind bij ons. Onderhoudsman John de Lange is haar opa en heeft haar de basis van het schaatsen geleerd. De familie De Lange is een schaatsfamilie, ook zijn dochters Maureen en Melanie hebben deelgenomen aan shorttrack op de Olympische Spelen in Nagano.”

Willen jullie verder nog iets meedelen?

“Schaatsers zijn hele gezellige mensen. Op de baan hangt altijd zo´n fijne sfeer. Er wordt echt weleens een biertje gedronken, maar er is nooit onenigheid of rottigheid.” Marja van Zwieten, bestuurslid, prijst de onderhoudsgroep namens het bestuur “ik ben heel trots op deze mannen die al zo lang zo goed samenwerken. Het ziet er altijd perfect uit, het is echt een mooie en lekkere ijsbaan, dat hoor je ook van andere verenigingen die gebruik maken van onze accommodatie.”

Meer info, lid of vrijwilliger worden? www.ijssportleiderdorp.nl.

Tekst: Carolien van Leeuwen.

Uit de krant