Belangstelling bij de lezing over Hospice De Mare. | Foto: pr
Belangstelling bij de lezing over Hospice De Mare. | Foto: pr Foto: pr

Belangstelling voor lezing over hospice

Algemeen

Dinsdagmiddag 13 februari waren zo’n 65 belangstellenden op een lezing over de nieuwe hospice in Leiderdorp afgekomen. De middag werd georganiseerd door ouderorganisatie KBO-PCOB Leiderdorp, zodat, gezien het onderwerp, al was gerekend op een grote opkomst.

Naast de eigen leden konden ook heel wat gasten in de Kapelzaal van de Scheppingskerk worden verwelkomd. Spreker was oud-huisarts Roeland van Velzen, voorzitter van het bestuur van de hospice. Het begrip hospice is al oud. Reizigers, met name pelgrims, konden voor verzorging terecht in een hospitium dat onderdeel van een klooster was. Dat ontwikkelde zich door de eeuwen heen tot een plek waar armen en behoeftigen zorg konden ontvangen en uiteindelijk tot het ons bekende hospitaal, ziekenhuis. De hospice zoals wij die nu kennen, bestaat nog niet zo lang. Pas in 1985 werd in Nieuwkoop de eerste hospicewoning van Nederland geopend.

De geschiedenis van de Leiderdorpse hospice is lang en staat beschreven op de website van de hospice. Daar wordt ook duidelijk hoe de hospice aan de naam ‘De Mare komt. De heer van Velzen gaf een duidelijk verhaal over de totstandkoming van het nieuwe gebouw aan de Hoogmadeseweg met mooie plaatjes van het beoogde resultaat. Opvallende details zijn dat de zes gastenkamers ieder een eigen uitgang naar de tuin krijgen. Hierdoor is het voor familie en vrienden altijd mogelijk om op bezoek te komen zonder door de openbare ruimtes van het gebouw te hoeven gaan. En in drie kamers wordt het voor een partner mogelijk om te overnachten.

Hospice ‘De Mare’ kan ook verpleegkundige zorg verlenen, zodat zowel gasten die geen extra zorg nodig hebben, als gasten die daar wel behoefte aan hebben, opgevangen kunnen worden. Vrijwilligers zijn natuurlijk onontbeerlijk; zie daarvoor op www.hospicedemareleiderdorp.nl/vrijwilligers.

Uit de krant