De trotste leerlingen van groepen 1 en 2 na het project over kunst. | Foto: pr
De trotste leerlingen van groepen 1 en 2 na het project over kunst. | Foto: pr Foto: pr

Kunst in De Schakel

Algemeen

Op 15 januari begon een avontuur in de groepen 1/2 van Basisschool De Schakel in Leiderdorp. Het thema? Kunst! Elke week stond in het teken van een ander aspect van creativiteit en expressie.

De twee kleutergroepen hebben op een laagdrempelige manier kennis gemaakt met kunst. Ze hebben bekende schilders geïmiteerd, hebben beeldhouwkunst gemaakt, foto’s bewerkt, hebben schaduwdans gedaan en nog veel meer.

Week 1: Verkennen van Kunst

In de eerste week verkenden de leerlingen het begrip ‘kunst’. Wat maakt iets tot kunst? Hoe kunnen we het waarderen en begrijpen? Deze vragen vormden de basis voor een boeiende start van het thema.

Week 2: Schilderkunst in de Spotlight

De tweede week stond volledig in het teken van schilderkunst. Beroemde schilders zoals Mondriaan, Leonardo Da Vinci, Michelangelo en Kandinsky inspireerden de kinderen.

Ze experimenteerden met nieuwe schildertechnieken en creëerden zelfs een levensgroot schilderij van hun twee juffen. Kwasten en waterballonnen gevuld met verf vlogen door de lucht.

Week 3: Beeldhouwkunst en Fantasiedieren

Beeldhouwkunst stond centraal in week 3. De kleuters maakten hun eigen fantasiedieren van klei en leerden over beroemde beeldhouwers. Handen in de klei en creativiteit in overvloed.

Week 4: Fotografie, Film en Dans

De vierde week draaide om de kunstvormen fotografie, film en dans. De kinderen gingen naar buiten, maakten foto’s en bewerkten deze tot ware kunstwerken. Tijdens de gymles ontdekten ze schaduwdans en leerden ze over de magie van film: geluid, licht en beweging samengebracht.

Week 5: Ons Eigen Museum

De kers op de taart was de laatste week van de serie. Week 5. De leerlingen richtten hun eigen museum in.

Ze maakten tie-dye shirts als uniform, creëerden lijsten en naambordjes voor hun schilderijen, en versierden de klas. Op vrijdag opende het museum zijn deuren voor alle groepen van de school. Trots leidden de kinderen hun medeleerlingen en familieleden rond. Een drankje en enthousiaste verhalen maakten het tot een onvergetelijke ervaring. ‘Het was prachtig om te zien hoe enthousiast de kinderen waren om hun resultaat te tonen en hoe geïnteresseerd iedereen door ons museum liep.’

Angela en Laura van Basisschool De Schakel laten weten dat het een groot succes was en een prachtige afsluiting van een creatief en leerzaam avontuur.

Uit de krant