Oversteekcoach Niels Nieuwenburg overhandigt de petitie aan wethouder Gebke van Gaal. | Foto: Marc Wonnink
Oversteekcoach Niels Nieuwenburg overhandigt de petitie aan wethouder Gebke van Gaal. | Foto: Marc Wonnink Foto: Marc Wonnink

Petitie voor veiliger verkeer rond De Leeuwerik

Algemeen

De vrijwillige oversteekcoaches van Daltonschool De Leeuwerik in Leiderdorp hebben donderdagmiddag een petitie met 330 handtekeningen overhandigd aan verkeerswethouder Gebke van Gaal. Ze vragen daarmee om meer maatregelen om de verkeersveiligheid rondom de basisschool te verbeteren.

De oversteekcoaches zijn een initiatief van Niels Nieuwenburg, vader van twee leerlingen van De Leeuwerik. Hij maakt zich al lange tijd zorgen over de onoverzichtelijke en gevaarlijke situatie bij de Van Poelgeestlaan, waar het zebrapad vlakbij de school ligt. Het verkeersincident in maart 2023 op de Rietschans in Leiderdorp, waarbij een 12-jarige jongen om het leven kwam, gaf hem het laatste zetje om in actie te komen.

Nieuwenburg startte met het werven van vrijwilligers, veelal (groot)ouders van leerlingen, die twintig minuten vóór en direct ná schooltijd de kinderen begeleiden bij het oversteken op de drie zebrapaden rondom De Leeuwerik. Ze zijn begonnen met een pilot van zes weken, van 8 januari tot 16 februari. De coaches, gehuld in fluorescerende gele hesjes, remmen het verkeer zodat de kinderen veilig kunnen oversteken. 

Uit een enquête blijkt dat de oversteekcoaches zich regelmatig onveilig voelen. Ze worden bijvoorbeeld uitgescholden door automobilisten. Daarom krijgt de pilot nu ook geen vervolg.

Petitie voor meer actie van de gemeente

De oversteekcoaches hebben ook een online petitie gestart, waarin ze de gemeente oproepen om meer te doen aan de verkeersveiligheid rondom de school. Ze willen onder meer dat de kiss en ride-plek wordt opgeheven, dat de straat wordt afgezet tijdens de schooltijden, dat de maximumsnelheid op de Vronkenlaan wordt verlaagd van 50 naar 30 kilometer per uur en dat er ander asfalt wordt aangelegd. De petitie is inmiddels door 330 mensen ondertekend.

Donderdagmiddag kwam wethouder Van Gaal speciaal naar de school om de petitie in ontvangst te nemen. Ze kreeg daarbij ook een telefoontje van de politie, die bereid is om cursussen verkeersbrigadier te geven voor minimaal 20 personen. Nieuwenburg liet weten dat hij vertrouwen heeft dat hij dat wel voor elkaar krijgt. Zo staan de oversteekcoaches hopelijk begin maart als volwaardig verkeersbrigadier op de zebra’s.

Wethouder neemt het serieus

Van Gaal zei dat ze blij is met de oversteekcoaches en dat ze het probleem serieus neemt. Ze vertelde dat de gemeente aan het monitoren is en dat ze ook de ‘veilig thuis routes’ in kaart aan het brengen is. Maar ze benadrukte ook dat het gaat om gedrag en dat verkeerskunde een echt vak is. “Als ik kon toveren, had ik Leiderdorp vandaag nog helemaal verkeersveilig gemaakt”, zei ze. Ze beloofde om over vier weken weer in gesprek te gaan met Nieuwenburg en de andere betrokkenen. “We gaan nu met het lijstje aan de slag”, zei ze.

Nieuwenburg is tevreden over het goede en nauwe contact met de wethouder. Hij hoopt dat er snel verbetering komt in de situatie. “Het gaat vrijwel iedere dag op een haar na goed en het is echt wachten op een ernstig ongeluk. We zijn nu blij dat we hier met de oversteekcoaches staan waardoor het veiliger is geworden. We krijgen ook veel positieve reacties van ouders”, zegt hij.

Uit de krant