Afbeelding
Foto: Gemeente Leiderdorp

Grote crisisoefening bij De Hobbit

Algemeen

Donderdag heeft de gemeente samen met veiligheidspartners, zoals brandweer en politie, een gemeentelijke crisisoefening gehouden. Ook Basisschool De Hobbit werkte hier graag aan mee. Er is geoefend met een fictief scenario waarbij een explosie in een flat geleid zou hebben tot een zeer grote brand. Ook moest basisschool De Hobbit volgens het scenario ontruimd worden. Op het gemeentehuis werden de processen geoefend, die uitgevoerd moeten worden bij een crisis.

In een flat zou er door een explosie een grote brand ontstaan zijn. Door de wind laaide het vuur verder op en ontstond er veel rook. Ter plaatse was de ravage groot. Door de explosie werd een deel van de voorgevel van de portiekflat naar buiten toe geblazen. De explosie bleek plaatsgevonden te hebben in één van de kelderboxen onder de portiekflat. De brandweer trof hier een ‘laboratoriumopstelling’ aan wat betekende dat er mogelijk een drugslab was.

Volgens het scenario waaide de rook naar basisschool De Hobbit. Om 10.00 uur ging daar het brandalarm af. Daarom moest de school ontruimd worden. Om 10.00 uur ‘s ochtends ontstond er rook in de school en ging het brandalarm af. 

De gemeente moest aan de slag. In tijden van crisis is de gemeente verantwoordelijk voor verschillende dingen. Bijvoorbeeld de eerste opvang van slachtoffers, wegafzettingen, het controleren of huizen nog bewoonbaar zijn, of mensen in omliggende woningen nog in hun huis kunnen blijven, communicatie naar inwoners en het bieden van nazorg. Samen worden deze taken ook wel ‘bevolkingszorgprocessen’ genoemd. Vanuit het gemeentehuis huis werd dit allemaal gecoördineerd. Ook op de school moesten er verschillende processen uitgevoerd worden om de leerlingen in veiligheid te brengen.

Ontruimd

De school oefende met het BHV-protocol en de kinderen werden onder begeleiding van de leerkrachten naar buiten gebracht. Vervolgens werd de school doorzocht door de brandweer. Er zouden namelijk nog enkele kinderen ontbreken. Dit was onderdeel van de oefening. Na de doorzoeking mochten groepen 1 tot en met 5 weer terug naar binnen. Groep 6, 7 en 8 werden opgevangen in het gebouw van de Nieuw-Apostolische Kerk, aan de Prinsenhof. Hier werden de kinderen opgewacht door ambtenaren van de gemeente.

Op de foto

Ook burgemeester Struik bracht een bezoek aan de opvanglocatie, waarbij er uiteraard voldoende tijd was voor de kinderen om met de burgemeester op de foto te gaan. Iets voor 11 uur vertrokken de klassen vervolgens weer richting hun school om de lesdag te vervolgen. 

Uit de krant