Foto: archief
Foto: archief Foto: pr

Drinkwatertarief omhoog

Algemeen

Inwoners van Leiderdorp gaan in 2024 gemiddeld 8,4 procent meer betalen voor drinkwater. Het komende jaar kost duizend liter drinkwater 1,56 euro bij Oasen. Het vastrechttarief wordt 91,45 euro per jaar. Voor een gemiddeld huishouden stijgt de drinkwaterprijs met 1,62 euro per maand. Drinkwater kost, inclusief belastingen en heffingen, in 2024 maandelijks zo’n 20,66 euro. 

Het drinkwatertarief verandert als gevolg van de inflatie, hogere kosten voor grondstoffen en noodzakelijke investeringen om de drinkwatervoorziening voor de toekomst te verzekeren. Wat klanten precies betalen, hangt af van het watergebruik en de samenstelling van het huishouden.

Met de opbrengsten gaat Oasen investeren. Deze investeringen zijn noodzakelijk om voldoende betrouwbaar drinkwater te blijven garanderen. Tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) is het drinkwatertarief voor 2024 vastgesteld. 

‘De beschikbaarheid en kwaliteit van drinkwaterbronnen komt steeds meer onder druk te staan. De gevolgen van klimaatverandering zijn al zichtbaar, met droge zomers en de verzilting van bronnen. Daarnaast zal de vraag naar drinkwater toenemen door de woningbouwopgave en de economische groei. Bovendien zien we de kwaliteit van drinkwaterbronnen achteruitgaan door vervuiling vanuit de industrie en huishoudens. Investeringen zijn noodzakelijk om de toekomstige drinkwatervoorziening te kunnen verzekeren. Komend jaar verwachten we onze investeringen te hebben verdubbeld ten opzichte van vijf jaar eerder.’

Uit de krant