Stan van Haasteren in 'zijn' Ierland. | Foto: pr
Stan van Haasteren in 'zijn' Ierland. | Foto: pr Foto: Stan van Haasteren

Leiderdorper publiceert boek ‘The Belfast Busker’

Algemeen

Leiderdorper Stan van Haasteren heeft een boek getiteld ‘The Belfast Busker’ gepubliceerd. Het Engelstalige boek gaat over de belevenissen van de 55-jarige Leiderdorper in de jaren negentig in de Noord-Ierse stad Belfast. Het boek is verkrijgbaar op Amazon.nl.

Stan woonde drie jaar in Belfast en werkte daar als freelancejournalist en muzikant. Toen hij naar Noord-Ierland trok in 1996 was het nog een land in conflict: er was veel geweld tussen paramilitaire groeperingen, de politie en het leger, waarbij veel onschuldige slachtoffers vielen. Een meerderheid van het katholieke bevolkingsdeel wilde (en wil nog steeds) dat Noord-Ierland zich aansluit bij de Ierse Republiek, terwijl de meeste Protestanten tot het Verenigd Koninkrijk wilden blijven behoren.

Stan deed verslag van de ontwikkelingen in Noord-Ierland voor onder meer het Radio 1 Journaal, Nova, Met Het Oog op Morgen en De Groene Amsterdammer. Hij rapporteerde over historische gebeurtenissen zoals het staakt-het-vuren van de Irish Republican Army (IRA), de vredesonderhandelingen, het geweld rond de parades van The Orange Order, de Goede Vrijdags Overeenkomst, en de bomaanslag in het stadje Omagh.

Muzikant

Tegelijkertijd verdiende Stan ook bij als muzikant. Hij trad op als zanger/gitarist in de vele oergezellige Ierse pubs, maar verdiende ook veel geld als straatmuzikant. Straatmuzikanten worden in het Engels ‘buskers’ genoemd.

Zingend op straat leerde hij Belfast en zijn inwoners goed kennen en maakte veel mee. Het boek zit boordevol met hilarische anekdotes die zich afspelen in de vele Belfast pubs, op straat, of tijdens de vele feesten waarvoor Stan werd uitgenodigd.

Het Noord-Ierse conflict fascineert Stan tot de dag van vandaag. Hij probeerde uit alle macht neutraal te blijven, maar dat was erg moeilijk in een verdeelde stad als Belfast.

Mensen bepalen aan welke kant van het conflict je staat aan de hand van je naam, de buurt waar je woont, de sport die je beoefent, het instrument dat je bespeelt, het lied dat je zingt, je tatoeages of je sieraden. Zelfs de naam van je kat kan een aanwijzing zijn.

Tegenwoordig woont Stan weer in Leiderdorp, waar hij ook opgroeide, samen met zijn Ierse vrouw en twee kinderen.

Presentatie

Het boek wordt officieel gepresenteerd op zondag 10 december om 16.00 uur in O’Caseys Irish Pub, Noordeinde 140, Den Haag.

Uit de krant