Meneer en mevrouw Van Klaveren in de slagerij. | Foto: privé
Meneer en mevrouw Van Klaveren in de slagerij. | Foto: privé Foto: prive

60 jaar lid van de bridgeclub

Algemeen

Als je ergens 60 jaar lid van bent is dat het vermelden waard. Er zijn weinig mensen die dat kunnen zeggen, maar mevrouw Nel van Klaveren kan dat wel. In 1964 werd ze, aangestoken door haar man, lid van de Leiderdorpse Bridgeclub. De bridgeclub was destijds in de Hoofdstraat direct tegenover hun slagerij. Ze hoefden slechts de straat over te steken. Thans is de club gevestigd in de Bernhardstraat 3.

Mevrouw van Klaveren vindt bridge een machtig mooi spel, het brengt gezelligheid en het houdt je geest scherp. De naam Van Klaveren is een grappig toeval voor een bridgespeler. Vroeger, zo vertelt ze, waren er in het begin slechts acht tafeltjes. Zij en haar man, het jonge echtpaar Van Klaveren, dan haar schoonouders, het oude echtpaar Van Klaveren, een echtpaar Schoppen en later ook nog een echtpaar Van Ruiten. Alleen Van Harten ontbrak nog.

Toen de club zijn vijfendertigste jubileumjaar inging en er een feest georganiseerd werd waarop gedanst zou worden, namen vier echtparen het besluit een jaar op dansles te gaan bij dansschool Karel Van Der Linden, want dansen konden ze niet.

Het echtpaar Van Klaveren heeft ook dát dertig jaar volgehouden. Hieruit blijkt maar weer dat de van Klaverens een lange adem hebben.

Slagerij van Klaveren

Slagerij van Klaveren was een begrip in het oude dorp op de Hoofdstraat. Een echte dorpsslager. Meneer Bert van Klaveren is in 2000 op 67-jarige leeftijd overleden. De zaak bestond 143 jaar toen Nel stopte met de winkel. Op de gevel staat nog steeds hun naam. Thans is het in gebruik als woonhuis voor hun dochter. Bert was gelukkig in de slagerij en ook Nel was altijd in de winkel te vinden.

Het samenwerken ging prima, alhoewel na het bridgen op donderdagavond beiden op vrijdagochtend nog wel eens stilzwijgend hun werk konden doen. Echte onenigheid hebben ze nooit gehad. Ze vertelt dat de spanningen bij sommige stellen wel eens wat hoog kan oplopen, vooral als de een veel fanatieker is dan de ander. Ze hoopt dat er weer wat jong bloed bijkomt op de bridgeclub,

want zoals ze al eerder meldde: “bridge is een machtig mooi spel”. Voor informatie: lbc-bridge.nl.

Mevrouw Van Klaveren bridget nog steeds bij de club. | Foto: Margareth Hillebrandt.

Uit de krant