Afbeelding
Foto: Nelleke Thissen

Open Monumentendag goed bezocht

Algemeen

Open Monumentendag met als thema ‘levende monumenten’ is in Leiderdorp goed bezocht. De open monumenten en activiteiten trokken zaterdag 9 september zo’n 600 bezoekers. Het organiserend Comité Open Monumentendag Leiderdorp is dan ook zeer tevreden. Het zonnige weer heeft daaraan zeker bijgedragen. Maar wellicht ook de in de Koningstraat gehouden ceremonie rond het plaatsen van de zes Stolpersteine (zie elders in dit blad). Na afloop heeft het daarbij aanwezige aantal mensen zich grotendeels richting opengestelde monumenten begeven, denkt Aad Vons, lid van het Comité.

In de voormalige Gemeenteschool aan de Hoofdstraat hield kunsthistorica Claudia Thunnissen een lezing over de geschiedenis van joden in Leiderdorp in de periode eind 19e eeuw tot de Tweede Wereldoorlog. Haar verhaal was een passend vervolg op de herdenkingsceremonie rond de Stolpersteine. Ook de openstelling van het minimuseum van Nick en Liesbeth Schoemaker (begin Koningsstraat) met voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog sloot daarbij aan. Een ‘grafdelver’ leidde bezoekers rond over de oude begraafplaats achter de Dorpskerk. De dorpskerk zelf was eveneens geopend voor bezichtiging en orgelspel.

Wie de Bruggestraat in liep meende dat de in 1964 gesloopte brug die daar over de Oude Rijn heeft gelegen, weer in oude glorie was hersteld. En kasteelvrouw Badeloge van Zijl (1374) bracht in het pand Bruggestraat 1 de historie ervan tot leven. Evenals de oude brug bleek met behulp van een posterconstructie het voormalige brandspuithuisje op de hoek Hoofdstraat/Eikenlaan weer tevoorschijn te zijn gekomen. Vrijwilligers toonden met oud materiaal hoe vroeger een brand werd geblust. Ook de voor brand waarschuwende klepperman liet van zich horen. De foto-expositie achter de eveneens legendarische brandweerauto Magirus Deutz die tot 1978 dienst deed werd vele malen bekeken.

Vooral dankzij het zonnige weer bleek een trekvaarttochtje over de Oude Rijn een gewilde attractie. De vijf 30 minuten durende tochten waren allemaal volgeboekt. Onderweg vertelde de schipper net zoals vroeger allerlei schuitpraatjes. De passagiers kwamen zo het nodige te weten over de voormalige buitenplaatsen langs de Oude Rijn. In totaal waren negen monumenten te bezichtigen waaronder de Hoofdstraatkerk. Menig bezoeker heeft de toren beklommen en genoten van het mooie uitzicht.

Tekst en foto’s: Nelleke Thissen

Afbeelding

Uit de krant