Afbeelding
Foto: Corrie van der Laan

Wie woont er eigenlijk nog wel in Leiderdorp?

Algemeen

Met het vertrek van Bob Vastenhoud eind juni, vertrekt ook de laatste bestuurder die daadwerkelijk in het dorp woont. De huidige wethouders, inclusief de nieuw te benoemen wethouder, wonen niet in Leiderdorp. Zelfs de burgemeester is, vooruitziende op haar pensioen, alvast buiten de gemeentegrenzen neergestreken.

Een tamelijk bijzondere, maar vooral niet wenselijke situatie. De gemeentewet schrijft voor dat een wethouder in een gemeente moet wonen waar hij of zij werkzaam is. De gemeenteraad kan telkens voor een jaar een uitzondering maken. En dat doet de Leiderdorpse raad dan ook. Wethouder Daan Binnendijk (CDA), Herman Romeijn (Lokale Partij Leiderdorp) en straks Gebke van Gaal (GroenLinks-PvdA) mogen elke dag op en naar pendelen tussen hun woonplaats en hun werkgemeente.

En dat is niet goed voor Leiderdorp. Bij calamiteiten wil je dat een burgemeester of diens vervanger - een wethouder - in de gemeente woont. Naar de regio of provincie is het ook geen fraai beeld. De Lokale Partij Leiderdorp die roept dat Leiderdorp zelfstandig moet blijven, maar een wethouder invliegt van elders. Oud-wethouder van Leiderdorp Michiel van der Eng schreef in het Leidsch Dagblad ‘kun je alleen maar vaststellen dat het bestuur van het dorp aan de Rijn elke relevantie voor de eigen inwoners heeft verloren.’

En die krant lezen ze in Leiden en op het provinciehuis ook. Vooral de zin ‘Eén gemeentebestuur voor alle 200.000 inwoners van de Leidse regio: dat is democratisch, efficiënt en had allang gebeurd moeten zijn’, zou nog wel eens kunnen blijven hangen daar.

Gelukkig woont straks tenminste nog één iemand van het college in Leiderdorp. Namelijk onze nieuwe burgemeester, Tjarda Struik.

Uit de krant