Afbeelding

Bijenlandschap Fotowedstrijd 2023

Algemeen

Voor het achtste jaar op rij organiseert Groene Cirkel Bijenlandschap een fotowedstrijd. Tot en met 11 juni kan iedereen nog mooie foto’s insturen van een bij, een bijentuin of een bijenlandschap. Deelnemers maken kans op een van de drie prijzen én stellen hun ingezonden foto’s ter beschikking voor communicatie-uitingen van Groene Cirkel Bijenlandschap. Zo steunen deelnemers op een waardevolle manier dit project.

In Zuid-Holland en West-Brabant wordt door talloze partijen gewerkt aan de ontwikkeling van een bloemrijk netwerk, oftewel een bijenlandschap. De provincie Zuid-Holland heeft bijvoorbeeld de ambitie om in 2030 van heel Zuid-Holland een aaneengesloten bijenlandschap te maken. Dit aaneengesloten bloemrijke netwerk is goed voor (bestuivende) insecten, de bestuiving van wilde flora en voor andere kleine dieren en vogels die deze insecten eten. Zo zorgen we samen voor een gezonde natuur.

Fotowedstrijd

Vanaf 13 mei zijn er al foto’s ingestuurd bij de online fotowedstrijd. Je kunt hier je mooiste foto’s uploaden (max. 2) en delen via de sociale media.

Volg de nieuwsbrief van het Bijenlandschap en houd de website Bijenlandschap.nl in de gaten om op de hoogte te blijven over de start en voortgang van de wedstrijd!

Wist je dat sommige zweefvliegen er precies uitzien als bijen? Er is echter één duidelijk verschil: de antennes. Zweefvliegen hebben namelijk kleine knotsjes als antennes, terwijl bijen lange antennes hebben. Wespen daarentegen zijn te herkennen aan hun wespentaille. Hoewel foto’s van zweefvliegen en wespen er prachtig uit kunnen zien, worden ze niet meegenomen in de beoordeling door de jury.

Vorig jaar wonnen de volgende inzenders:

Eerste prijs 2022: In het hart van de margriet – Ariena van Gelderen

Tweede prijs 2022: Bijenparadijs – Monique Klein Schiphorst

Derde prijs 2022: Van bloem tot honing – Sven Rodenburg

Zuid-Hollands Bijenlandschap

De provincie Zuid-Holland telt twaalf bijenlandschappen, variërend van ontkiemend tot bloeiend. Hierin werken wetenschappers, ecologen, groenbeheerders, boeren, burgers, overheden, bedrijven, en maatschappelijke organisaties samen om het aantal wilde bijen te laten groeien.

De provincie wil voor 2030 deze bijenlandschappen op elkaar laten aansluiten, zodat er een groot ecologisch netwerk ontstaat dat bijdraagt aan de basiskwaliteit van de natuur in Zuid-Holland. Op 31 mei vond met de bijenlandschappen op het provinciehuis de aftrap plaats naar de ontwikkeling van één groot Zuid-Hollands bijenlandschap.

De bij geeft vleugels aan de biodiversiteit

Het gaat niet goed met bijen en andere bestuivende insecten. Dit is zowel voor de landbouw als de natuur rampzalig. Bijen zorgen voor de bestuiving van zo’n 80% van de planten en voedselgewassen op aarde. De insecten zijn daarnaast voeding voor de vogels en andere kleine dieren, die hierdoor ook weer beter kunnen overleven. Bijen staan dus aan de basis van ons bestaan. Zij zijn de harde werkers waardoor de natuur floreert

Uit de krant