Bezoekers bij de Munnikkenmolen.
Bezoekers bij de Munnikkenmolen. Foto: Nelleke Thissen

Leiderdorpse molens goed bezocht

Algemeen

De zon scheen en er stond een lekker windje. Prima weer voor de Nationale Molendagen die zaterdag 13 en zondag 14 mei zijn gehouden. De vier in Leiderdorp geopende molens kregen dan ook een flink aantal belangstellenden op bezoek. 

Door: Nelleke Thissen

Molenaar Erik Kopp van de Munnikkenmolen in het Weteringpark is super tevreden. Zaterdag kwamen meer dan 60 mensen bij hem langs en zondag tussen de 50 en 55, een met vorig jaar vergelijkbaar aantal. Ook de andere molens, de Meerburgmolen (eveneens in het Weteringpark), de Doeshofmolen en de Achthovensemolen (beiden te vinden aan de Ruige Kade), werden goed bezocht.

Tijdens de open dagen kan het publiek zowel de werking van een molen ervaren als de functie die een molen heeft in de waterhuishouding in de polder. Het publiek bleek daarin zeer geïnteresseerd, zo heeft Kopp mogen constateren. Ook kinderen vonden het leuk om zo meer over molens te weten te komen. Een vijfjarig meisje vroeg zich af waarom het in de molen anders ruikt dan thuis. De molenaar kon haar uitleggen dat dit kwam door oud hout, bijenwas en reuzel. 


‘De mensen mogen vaker komen’

Overigens zijn de molens niet alleen tijdens de jaarlijkse Nationale Molendag open voor publiek. “De mensen mogen vaker komen. Als de molens draaien is iedereen welkom”, zo nodigt molenaar Kopp belangstellenden uit. 

Daarnaast is het mogelijk om een afspraak te maken voor een bezoek. Contactgegevens zijn te vinden op de website van de Rijnlandse Molenstichting, www.rijnlandsemolenstichting.nl.

Uit de krant