Een lang lint lopers op de Tollenaersingel.
Een lang lint lopers op de Tollenaersingel. Foto: Gerrit Konings

Aanmoedigingen, water en muziek voor de lopers

Algemeen

In totaal deden er zondag ruim elfduizend lopers mee aan een van de afstanden van de Leiden Marathon. Bijna tienduizend daarvan, de deelnemers aan de hele en de halve marathon en aan de 10 kilometer, liepen een stukje van hun route door Leiderdorp. Waar ze zoals altijd enthousiast werden onthaald met aanmoedigingen, drinkwater en natte sponzen, en hier en daar muziek.

De vijfduizend deelnemers aan de halve marathon vertrokken om elf uur vanuit de Leidse Breestraat en om kwart voor twaalf was de koploper al bij het eind van de Hoofdstraat, ter hoogte van de Stierenbrug,  waarmee hij tweederde van de 21 kilometer achter de rug had. Binnen een minuut volgende nummer twee en pakweg een minuut later de nummers drie en vier, waarna het aantal lopers in rap tempo toenam. Onder luid geklap en opbeurende woorden werden de renners door het publiek langs de weg opgezweept vol te houden. De opkomst was groot, mede dankzij het zonnige weer. Rond 13.00 uur druppelden de laatste lopers door de Hoofdstraat.

Naast de halve marathon, trokken ook de vierduizend deelnemers van de 10 kilometer-afstand als een kleurig lint door Leiderdorp. Zij waren om half drie vertrokken. De hele marathon, waaraan ruim achthonderd sportievelingen deelnamen, ‘schampte’ Leiderdorp via de Nieuweweg en de Zijldijk.

Alle lopers verlieten Leiderdorp via de Spanjaardsbrug, waarna ze nog vier kilometer te gaan hadden naar de finish in hartje Leiden.

Tekst: Carolien van Leeuwen

De eerste halve marathonloper die door de Hoofdstraat kwam.
Verkoeling voor de lopers op de Splinterlaan.
Applaus voor de lopers van de halve marathon op de Hoofdstraat.
Live muziek op de hoek van de Hoofdstraat en de Willem de Zwijgerlaan.
Aanmoedigingen voor de lopers aan de Ockenrode.

Uit de krant