Bloemen en knuffels als blijken van medeleven voor de nabestaanden van Nino.
Bloemen en knuffels als blijken van medeleven voor de nabestaanden van Nino. Foto: Corrie van der Laan

Bloemenmonument voor Nino

Algemeen

Bij de plek op de Rietschans waar vrijdagochtend de 12-jarige Nino om het leven kwam na een aanrijding met een vrachtwagen, is een monument van bloemen en knuffels ontstaan.

Maandag legden scholieren van het P.C. Hooftcollege, dat pal tegenover de plek des onheils ligt, bloemen neer en hun voorbeeld is gevolgd door tal van meelevenden uit Leiderdorp en omgeving. 

Het ongeluk gebeurde toen Nino van zijn huis in Leiderdorp naar zijn school in Leiden fietste. Het onderzoek naar wat er precies gebeurd is, loopt nog. Bekend is dat de kruising van de Rietschans en de Touwbaan een drukke plek is waar veel auto- en vrachtverkeer langs komt en fietspaden ontbreken. 

In ingezonden brieven aan het Leiderdorps Weekblad (zie hieronder) dringen lezers er bij de gemeente op aan om snel actie te ondernemen om de problemen hier aan te pakken. En op internet is een petitie gestart met een hartenkreet richting de gemeente: Maak de Rietschans/Touwbaan in Leiderdorp veiliger. Deze is inmiddels door bijna 1500 mensen ondertekend.


LEZERS SCHRIJVEN

Het moest wel eens mis gaan

Enkele weken geleden had ik vrij veelvuldig contact met de gemeente Leiderdorp over de zeer onveilige situatie op de Rietschans. Met name voor fietsers en voetgangers. Inmiddels is duidelijk dat vele anderen ook al hun zorg hebben neergelegd bij de gemeente. Fietspaden die plotseling ophouden, afwezige zebrapaden en onoverzichtelijke plekken. En dat notabene in een buurt waar een school is, vlakbij drukbezochte bedrijven. En veel vrachtverkeer.

Volgens de gemeente konden de fietspaden niet worden doorgetrokken omdat de grond eigendom is van de diverse bedrijven. Zebrapaden konden niet omdat de weg bij de Touwbaan te smal is en omdat er te weinig interactie is tussen diverse verkeerssoorten. Op mijn verzoek om nou eens echt ter plaatse te gaan kijken kreeg ik geen enkele reactie meer.

Keer op keer is de gemeente Leiderdorp doof, blind en arrogant t.a.v. de klachten en zorgen van haar burgers. Het moest wel een keer mis gaan en afgelopen vrijdag ging het dus vreselijk mis. Nu buitelen ze bij de gemeente over elkaar heen in hun medeleven en begrip. Maar wat kopen wij als burgers daarvoor? Steeds weer komt de gemeente met verhalen over budgetten, bezwaren omwonenden, regelgeving, etc. Vrijwel nooit krijg je het gevoel dat je serieus wordt genomen en dat er actie wordt ondernomen.

Ik hoop oprecht dat door mijn reactie en die van vele anderen de gemeente eindelijk eens gaat luisteren, in actie komt en haar excuses aan haar burgers aanbiedt.

                Ton Schilders, Leiderdorp


Doodenge verkeersgoot

Met ontsteltenis nam ik kennis van de aanrijding op de Rietschans waarbij een scholier van 12 doodgereden werd. Maar ik moet zeggen dat ik ook boos was. Dagelijks fiets ik via de Rietschans, de Zijldijk en de Lage Rijndijk naar mijn werk. De Rietschans is een doodenge verkeersgoot waar je als fietser rakelings gepasseerd wordt door veel en zwaar verkeer, de afslag naar de Touwbaan is altijd extra opletten. De bushalte (bus heeft voorrang bij wegrijden uit inham) maakt het er ook niet beter op. 

Waarom wordt niets aan de veiligheid in deze verkeersgoot gedaan? Ontbreekt de Rietschans in de mobiliteitsvisie van de gemeente? Het plaatst de recente werkzaamheden aan de Laan van Berendrecht (die wel in de mobiliteitsvisie genoemd worden) in een ander daglicht. Deze werkzaamheden werden noodzakelijk geacht vanwege ‘onveiligheid’ omdat fietsers en voorgangers van dezelfde (zeker 8 meter brede) autovrije allee gebruik maken. Een duur luxeprobleem, vergeleken met de zeer serieuze onveiligheid op de Rietschans.

Ik hoop dat er nu ècht eens actie ondernomen wordt en dat de Rietschans veilig voor fietsers wordt.

        Josje van Dam, Leiderdorp

Uit de krant