Het roodborstje stond vorig jaar op de tiende plaats.
Het roodborstje stond vorig jaar op de tiende plaats. Foto: Vogelbescherming

Tijd voor de Tuinvogeltelling

Algemeen Natuur

Vandaag en morgen (28 en 29 januari) kan nog meegedaan worden aan de Nationale Tuinvogeltelling. Tel op een van de dagen een half uurtje de vogels in de tuin of op het balkon en geef het door aan Vogelbescherming Nederland. En draag zo een steentje bij aan het onderzoek naar de vogelstand in Nederland.

De Nationale Tuinvogeltelling is het grootste citizen science project van Nederland. Vogelbescherming Nederland organiseert de telling samen met Sovon Vogelonderzoek Nederland. En dat al sinds 2001.

De Nationale Tuinvogeltelling levert een momentopname van de aantallen vogels die in Nederlandse tuinen aanwezig zijn. Die aantallen worden gecombineerd met andere tellingen. Zo zien we hoe de vogels in onze tuinen zich ontwikkelen, en kunnen we ze beter helpen en beschermen.

Vorig jaar deden in totaal 170.408 tellers mee. En die telden bij elkaar 2.402.212 vogels. De huismus stond op nummer 1 met 453.502, gevolgd door de koolmees en de merel. In Leiderdorp deden toen 254 mensen mee die samen 3.144 vogels telden. Ook hier stonden de huismus en koolmees op 1 en 2, de derde plek was voor de kauw.  

Meer informatie is te vinden op www.vogelbescherming.nl.

Uit de krant