Zo moeten de drie nieuwe gebouwen eruit gaan zien.
Zo moeten de drie nieuwe gebouwen eruit gaan zien. Artist's impression Rijnhart Wonen

Nieuwbouw Pinksterbloem start dit najaar

Algemeen woningbouw en huisvesting

Vanaf maart dit jaar worden drie van de vier portiekflats aan de Pinksterbloem in de Leiderdorpse wijk Zijlkwartier gesloopt. Komend najaar start hier de bouw van drie nieuwe appartementengebouwen. 

Voor de in totaal 72 kleine en slecht geïsoleerde appartementen komen 92 moderne, energiezuinige sociale huurwoningen terug. Wethouder wonen Bob Vastenhoud (wonen, PvdA-GroenLinks) en directeur-bestuurder Chrétien Mommers van woningcorporatie Rijnhart Wonen, de eigenaar van de flats, tekenden donderdag 19 januari de overeenkomst voor de herontwikkeling aan de Pinksterbloem.


20 extra huurwoningen

“Hiermee is een belangrijke stap gezet naar meer betaalbare en duurzame huurwoningen in Leiderdorp”, zegt Chrétien Mommers. “We voegen bovendien twintig sociale huurwoningen toe aan de voorraad.” Bob Vastenhoud: “Het project is een mooi voorbeeld hoe Rijnhart Wonen en de gemeente samen optrekken om meer sociale huurwoningen in Leiderdorp te bouwen.”


Einde levensduur bereikt

De huidige portiekflats zijn opgeleverd in 1955. In 2016 werd duidelijk dat drie van de vier gebouwen aan het einde van hun levensduur zijn. Toen bleek uit onderzoek dat de gebouwen in zo’n slechte staat zijn dat renovatie geen optie meer is. Huurders klaagden onder meer over tocht- en vochtproblemen en geluidsoverlast door gebrek aan isolatie. Reden voor Rijnhart Wonen om plannen te ontwikkelen voor nieuwbouw. In 2017 werd nog verwacht dat de sloophamer in 2020 ingezet zou kunnen worden maar dat is een paar jaar later geworden. 

De nieuwe woningen worden aardgasloos en goed geïsoleerd. “Dit zorgt niet alleen voor een lage energierekening, maar ook dat huurders comfortabel kunnen wonen”, aldus Mommers. Ook is er veel aandacht voor groen en parkeren. Een kleine groep geïnteresseerde, direct omwonenden en belanghebbenden heeft meegedacht over de invulling van de groene ruimten. Bob Vastenhoud: “We verbeteren de openbare ruimte. Die wordt groener en klimaatbestendig, zodat de nieuwe bewoners en de buurt er prettig kunnen verblijven.” 


Enthousiast

Nu de gemeente Leiderdorp en Rijnhart Wonen het eens zijn geworden over de voorwaarden voor de nieuwbouw, behandelt de gemeenteraad op 30 januari het bestemmingsplan. Daar zijn geen hobbels te verwachten; bij de bespreking van het nieuwbouwplan voor de Pinksterbloem in het Politiek Forum van maandagavond 23 januari toonden alle fracties zich enthousiast. Wel werd wethouder Bob Vastenhoud op het hart gedrukt om tijdens de sloop- en bouwfase rekening te houden met de vele fietsers die hier langs komen. 


Planning

Vanaf maart 2023 start de sloop. Vanaf 2017 zijn de vaste bewoners van de Pinksterbloem al verhuisd. De vrijkomende woningen werden steeds tijdelijk verhuurd aan met name studenten. De huidige tijdelijke bewoners zijn geïnformeerd en zullen voor 1 maart verhuizen. Op dit moment is de verwachting dat in mei wordt gestart met het bouwrijp maken van de grond en dat in het najaar van 2023 de nieuwbouw start. 


Informatieavond omwonenden

Direct omwonenden zijn per brief of e-mail uitgenodigd voor de inloopinformatieavond over de sloop, het bouwplan en de buitenruimte op het gemeentehuis op 9 februari van 19.00 tot 20.30 uur. Meer informatie over de bouw van de woningen is te vinden op https://www.rijnhartwonen.nl/pinksterbloem. 

Wethouder Bob Vastenhoud (links) en directeur-bestuurder Chètien Mommers van Rijnhart Wonen ondertekenen de overeenkomst voor de herontwikkeling van de Pinksterbloem.

Uit de krant