Afbeelding
Foto: PR

5 december: NL-Alert testbericht

Algemeen

Op maandag 5 december verzendt de overheid rond 12.00 uur een NL-Alert testbericht in heel Nederland. Driekwart van de Zuid-Hollanders die het testbericht ontvangen, herkent NL-Alert hierdoor ook bij een noodsituatie

NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat je waarschuwt en informeert over noodsituaties bij jou in de buurt. Denk aan een grote brand, rookwolk met giftige stoffen of terroristische aanslag. In een NL-Alert staat wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie kunt vinden. 

Ontvang je een NL-Alert? Lees het bericht meteen, volg het advies op en informeer anderen.

In het testbericht van 5 december staat duidelijk dat het om een test gaat. Je hoeft dus niets te doen. Let op: het NL-Alert kan hard klinken als je oordopjes of een koptelefoon gebruikt. Het testbericht ziet er zo uit: 

“NL-Alert 05-12-2022 12.00: TESTBERICHT. De overheid waarschuwt je tijdens noodsituaties via NL-Alert. Je leest dan wat je moet doen en waar je meer informatie kan vinden. Kijk op www.nl-alert.nl *** TEST MESSAGE Netherlands Government Public Warning System. No action required. More information: www.nl-alert.nl/english”


Je ontvangt NL-Alert op je mobiele telefoon. Als je een NL-Alert binnenkrijgt, hoor je een doordringend alarmgeluid. Dit klinkt anders dan een normaal bericht. Om NL-Alert te ontvangen, moet je mobiel aanstaan. Verder hoef je niets in te stellen. NL-Alert is gratis en anoniem, je telefoonnummer blijft onbekend. Je ontvangt NL-Alert ook als het mobiele netwerk overbelast is. Daarnaast is NL-Alert te zien op steeds meer digitale reclameschermen en reisinformatieschermen in het openbaar vervoer.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant