Oasen vraagt haar klanten bewust om te gaan met drinkwater.
Oasen vraagt haar klanten bewust om te gaan met drinkwater. Foto: Pexels

Drinkwater wordt wat duurder

Algemeen

De prijs van drinkwater bij Oasen, het bedrijf dat ook in Leiderdorp zorgt dat er schoon water uit de kraan komt, stijgt vanaf 1 januari 2023. Het komende jaar kost duizend liter drinkwater 1,45 euro. Het vastrechttarief in 2023 is 83,66 euro. 

Deze bedragen zijn inclusief belastingen. Aandeelhouders van drinkwaterbedrijf Oasen hebben de nieuwe tarieven vorige week goedgekeurd. 

Voor een gemiddeld huishouden gaan de kosten voor drinkwater zo’n 2,15 euro per maand omhoog. Daarmee kost drinkwater in 2023 ongeveer 18,75 euro per maand. Wat klanten precies betalen, hangt af van het watergebruik en de samenstelling van het huishouden.


Investeren

De prijsstijging komt met name door de toegenomen kosten voor energie en materiaal. Het drinkwater in Nederland behoort tot de top van de wereld en kan overal en altijd direct uit de kraan gedronken worden, tegen een betaalbare prijs. Maar de vanzelfsprekendheid waarmee wij de kraan opendraaien, staat in scherp contrast met de uitdagingen waar Oasen voor staat. 

Klimaatverandering, bevolkingsgroei, vervuiling, verduurzaming en de toenemende vervangingsopgave van ondergrondse infrastructuur vragen om een forse toename van investeringen. De droge zomers van de afgelopen jaren hebben ondubbelzinnig duidelijk gemaakt hoe urgent die investeringen zijn.


Bewust omgaan met drinkwater

Drinkwater is niet duur, maar wel kostbaar. Voordat water uit de kraan komt, legt het een lange weg af. Daarom vraagt Oasen haar klanten om bewust om te gaan met drinkwater. Drinkwater besparen waar dat kan, is goed voor het milieu én voor de portemonnee. Kijk op oasen.nl voor tips om slimmer om te gaan met water.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant